Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Ivan Štuhec: Zmagala je zdrava pamet in zdrav čut

Deli na:
Ivan Štuhec: Zmagala je zdrava pamet in zdrav čut

Moralni teolog Ivan Štuhec je po zavrnitvi izenačitve partnerskih skupnosti vesel, da je "zmagala zdrava pamet in zdrav čut". Štuhec je pričakoval, da se bo na referendumu večina opredelila proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ni pa bil prepričan, ali bo dosežen tudi kvorum.

Da je bil ta dosežen in je bila obenem tako velika razlika med številom tistih, ki so glasovali proti zakonu, in tistimi, ki so bili za, ga je prijetno presenetilo, saj je bil ves čas mnenja, da se ta zakon ne sme uveljaviti. Upa, "da je tudi parlamentarna večina po tem referendumu prišla k pameti in da razume, da iz pozicije moči in oblasti ljudstva pač ne moreš prenesti okrog".

Štuhec zdaj "upa in pričakuje, da se bo vse, kar je treba urediti za istospolne pare, uredilo v njihovem lastnem zakonu in da bomo s tem zaprli to zgodbo, ki ni v prid temu, da smo ustvarjalni in živimo v sožitju, ampak je v bistvu nek ideološki tujek, ki so ga poskušali vriniti skozi parlamentarno večino".

Sicer pa ocenjuje, da na izid referenduma kampanja ni odločilno vplivala. Opozarja namreč, da medijsko argumenti niso bili soočeni na pošten in enakovreden način. A tisti, ki so imeli veliko več sredstev in na svoji strani veliko več medijev, so izgubili, kar po njegovem veliko pove.
Po oceni Štuheca pa je pretehtal "zdrav čut ljudi, kaj je v skladu s človekovo naravo in kaj ni". Cerkev pa po njegovem mnenju ni imela posebne vloge. Kot pravi, je do 11. ure na volišča prišlo okrog 160.000 volivcev, kar je približno tudi število nedeljnikov, in "ti nedeljniki niso odločali na tem referendumu, odločali so tisti, ki ne hodijo v Cerkev".

STA