zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Igor Senčar o razlogih za odhod Velike Britanije iz EU

Deli na:
Igor Senčar o razlogih za odhod Velike Britanije iz EU

Razlogi so zelo raznoliki. Glavnega vidim v povezavi s širšimi vprašanji identitete. Izzivi in krize, s katerimi smo zadnja leta soočeni – priseljevanje, posledice finančne in ekonomske krize ter globalizacije – so povzročili precejšnjo fragmentacijo zahodnih družb. Porazdelitve bremen in dobrobiti globalizacije ter bremen ekonomske krize so vse bolj neenakomerne.

Realni razpoložljivi dohodek gospodinjstev nižjega sloja je upadel, medtem ko je v višjem srednjem in višjem sloju močno narasel. Zaupanje v institucije – nacionalne in evropske – je upadlo. Spričo razširjenega občutka nemoči vplivati na svojo usodo v družbi s političnim procesom, se pojavljajo populistične težnje in tudi odločitev za drzne poteze.

V tej dezorientaciji se je občutek ogroženosti identitete zaradi rasti priseljevanja, kaotičnega odziva evropskih držav v okviru EU na migracijsko krizo ter neuspeha koncepta multikulturne družbe okrepil.

In tako so se, ob demagoški kampanji v prid izstopa in mlačni, na vprašanje neposredne koristi usmerjene kampanji za obstanek v EU, britanski državljani večinsko odločili, da se bo z usodo lažje spoprijeti, če se osvobodijo vezi evropske povezave in se naslonijo na lastne sile. Tudi spričo nostalgičnega spomina na nekdanjo imperialno moč. 

POGOVOR Z IGORJEM SENČARJEM V TISKANI IZDAJI REPORTERJA