1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Bernard Brščič: Socializem je izmislek bolnega človeškega uma

Deli na:
Bernard Brščič: Socializem je izmislek bolnega človeškega uma

Bernard Brščič, ekonomist: Socializem ne deluje, ne deluje samoupravni, ne deluje demokratični in ne deluje bančni socializem, kot ga pri sanaciji bank uvajamo pri nas. Ne nazadnje socializem ni deloval ne v Jugoslaviji ne na Švedskem, ne deluje v Venezueli in, verjemite, ne more delovati v Sloveniji. Socializem je izmislek bolnega človeškega uma, osnovan na zgrešeni socialni ontologiji in epistemologiji. Epistemične in moralne predpostavke socializma so zgrešene. Ljudje nismo angelska bitja, socializem pa predpostavlja prav to. Nasprotno socializmu je tržni mehanizem neobčutljiv na ontološko domnevo o naravi človeka, še več, deluje najbolje ob egoističnih, celo pohlepnih posameznikih. To ne pomeni, da je v tržnem gospodarstvu pohlep krepost, ima pa ob določenih predpostavkah pohlep lahko pozitivne družbene posledice. Pohlep je vedno grešna strast, pa naj o njej govori sv. Avguštin, Dante ali Kant. Sprašujem se, ali je človeka mogoče preoblikovati tako, da bi ga te strasti oziroma greha razbremenili. Vsi družbeni sistemi, ki so to poskušali, so spodleteli. 

Zgodovinsko dejstvo je samo svobodno tržno gospodarstvo tisto, ki lahko grešne strasti vpreže v skupno dobro, kjer zasebni grehi postanejo javno dobro. Če je kriterij uspešnosti ekonomskega sistema blaginja posameznikov, se socializem s tržnim gospodarstvom ne more kosati. Je pa res, da lahko zagotovi večjo enakost. A kot nas opominja naša jugoslovanska izkušnja, gre za enakost v revščini. Mimogrede, te moje kritike socializma ne razumite, kot da socialističnim agitatorjem odrekam legitimnost. A svoje utopične projekte naj uresničujejo prostovoljno, na mikro ravni, ustanavljajo naj socialistične zadruge ali bivajo v kibucih, nam, neprosvetljenim, pa naj prizanesejo in pustijo, da živimo v svobodnem tržnem gospodarstvu in liberalni demokraciji.

Demokracija.si

Intervju v celoti si lahko preberete na sledeči povezavi: http://www.demokracija.si/v-fokusu/politika/24643-ekonomist-bernard-bri-trojka-predstavlja-zdravilo-za-slovenski-socializem