nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

B. Brščič: Tudi najbolj revni so v kapitalizmu v veliko boljšem položaju kot v socializmu

Deli na:
B. Brščič: Tudi najbolj revni so v kapitalizmu v veliko boljšem položaju kot v socializmu

Bernard Brščič, ekonomist: Kapitalizem je družbeni sistem, ki najbolj povečuje blaginjo ljudi. Ne oporekam pa dejstvu, da je neenakost večja kot v socializmu. Socializem, ki zatira podjetništvo, sicer zagotavlja večjo enakost, a gre za enakost v revščini. V kapitalizmu niso nagrajeni najbolj pridni in najbolj pametni ljudje, temveč tisti, ki najbolj zadovoljujejo potrebe soljudi. Kriterij niso zasluge, temveč prispevki posameznikov," trdi Brščič in dodaja, da vse to velja le ob domnevi delujočega tržnega sistema in delujoče pravne države, kar Slovenija ni. Tudi najbolj revni so v kapitalizmu v veliko boljšem položaju kot v socializmu.

Pravi, da v Sloveniji nimamo svobodnega tržnega gospodarstva, temveč izrojeno obliko tovarišijskega oziroma plenilskega kapitalizma, kjer določena klika ljudi ugrabi državo, sodstvo in nekatere gospodarske sektorje, kot so državne banke. Slovenija ima izrojeno obliko kapitalizma, poudarja.

"Današnji kapitalizem zagotovo potrebuje državno regulacijo, vendar ne v polju razdelitve, temveč v polju pravne države. Za delovanje tržnega gospodarstva nujno potrebujemo pravno državo z neodvisnim sodstvom in jasne definirane lastninske pravice. Država mora postati nočni čuvaj, nato pa gospodarstvo prepustiti iznajdljivosti posameznih podjetnikov. S tem bo tržno gospodarstvo prineslo največjo blaginjo največjemu številu ljudi. Država za največjo blaginjo potrebuje zgolj razumno pravosodje in nizke davke, vse drugo pride samo po sebi," je prepričan Brščič.

Planet Siol.net