Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija je po paternalizmu na 11. mestu v Evropski uniji

Deli na:
Slovenija je po paternalizmu na 11. mestu v Evropski uniji

Foto: Bobo

Slovenija se je na letošnjem indeksu paternalizma držav EU uvrstila na 11. mesto in je med državami, ki so okrepile reguliranje življenskega stila državljanov na področju pijače, prehrane, alkohola in cigaret.

Države Evropske unije vedno bolj regulirajo življenski stil državljanov na področju pijače, prehrane, alkohola in cigaret, razkriva letošnji Indeks paternalizma, ki ga objavlja EPICENTER iz Belgije v sodelovanju s slovenskim Visio institutom.

Kar 22 od 28 držav Evropske unije se je na 32 indikatorjih letošnjega indeksa odrezale slabše kot leto poprej, kar odraža razmah paternalizma v njih, opozarjajo avtorji indeksa.

Najbolj liberalne države EU na področju življenjskega stila državljanov so Češka republika, Nemčija, Slovaška, Luksemburg in Nizozemska, najbolj paternalistične pa so Finska, Velika Britanija, Irska, Madžarska in Švedska.

Slovenija je v skušni razvrstitvi pet mest višje kot lani. Po posameznih kategorijah indeksa je na 10. mestu po reguliranju uživanja alkohola, na 12. mestu pri hrani in sladkih pijačah, na 15. mestu pri e-cigaretah in na 17. mestu, ko gre za tobačne izdelke.

"Do ekspanzije paternalizma v letu 2016 je med drugim prišlo tako zaradi v Bruslju sprejete direktive EU o tobačnih izdelkih kot povečane želje nacionalnih regulatorjev, da omejujejo življenjski stil prebivalstva s ciljem izboljšanja njihovega zdravja," ugotavljajo avtorji raziskave.

Več o raziskavi na TEJ POVEZAVI.