Prijavljeni ste kot
4. mar. 2021
Po sredini odločitvi vlade, da se v ponedeljek v šole vrnejo vsi dijaki, naj bi pristojni danes predstavili podrobnosti režima v šolah. Na današnji seji pa naj bi vlada obravnavala spremembe režima pri prehodu meje in po napovedi ministra Aleša Hojsa za POP TV tudi možnost odprtja teras lokalov v zasavski in posavski regiji.
24. feb. 2021
Več kot teden dni po tistem, ko je lastnik enega najbolj priljubljenih reških barov zaradi epidemioloških ukrepov hrvaške vlade in nacionalnega štaba civilne zaščite objavil, da člani in simpatizerji HDZ v njegovem lokalu niso dobrodošli, je hrvaški premier Andrej Plenković ocenil, da gre za diskriminacijo in rasizem, ki mejita na fašizem.
20. jan. 2021
Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je vlado opozoril, da so razmere v panogi kljub sprejetju določenih ukrepov, ki so sicer pripomogli k ohranjanju delovnih mest, vse težje. Če ne bo dodatnih ukrepov, ki bodo preprečili nadaljnja odpuščanja, se bodo ob ponovnem odprtju znova soočili z izčrpavanjem obstoječega kadra in kršitvami.
7. dec. 2020
Na zahodni strani newyorškega Manhattna ob aveniji Amsterdam že nekaj dni deluje prva slovenska restavracija v New Yorku z imenom Pekarna, ki jo je zasnoval inženir avstralskega rodu Dean O'Neill. Slovesne otvoritve še ni bilo, vendar pa Pekarna že obratuje.
26. nov. 2020
Zadnje dni v različnih medijih berem, da so države v naši soseščini znižale DDV, torej davek na potrošnjo. Nemčija iz 19% na 16%, temu sta sledili tudi Bolgarija in Portugalska. Bodisi za celotno gospodarstvo, bodisi samo za določene panoge, ki so bile najbolj prizadete (turizem in gostinstvo). Na primer v Srbiji in sedaj še Avstriji. V slednji bodo DDV za gostinske storitve (torej hrano in pijačo) znižali iz 20% na 10% oziroma 5 %, medtem ko ga bodo pri turističnih namestitvah spustili iz 10% na 5%.
22. nov. 2020
Korona se je kot vse kuge, težave in pretresi skozi zgodovino pokazala tudi kot priložnost. Mnogi so našli nove načine, kako nenavaden čas izkoristiti, ga tudi spremenijo v denar. Naročanje hrane preko spleta je že nekaj takega.
3. nov. 2020
Vrhunska kulinarika ni preprosta dejavnost, ki jo ponovno zaženeš, kot bi prižgal luč, je v pismu odločevalcem in javnosti zapisal slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič. Ko bo najhujša zdravstvena kriza mimo, je pozval k čim prejšnjemu postopnemu ponovnemu odpiranju dejavnosti, opozoril pa je tudi na nujnost finančne državne pomoči.
21. okt. 2020
Z današnjim dnem ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa začenjajo veljati še v dveh statističnih regijah, Goriški in Primorsko-notranjski. Tudi tam je obvezno nošenje maske zunaj, zaprti so gostinski lokali. Vlada je dodatno omejila športna tekmovanja in dejavnosti ter omilila ukrep za frizerske salone v rdečih regijah.
17. okt. 2020
Skladno z zadnjimi odločitvami vlade je v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko od danes začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepovedano je tudi ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih, za frizerje in kozmetike pa veljajo strožje omejitve.
15. okt. 2020
Skladno z novim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki bo začel veljati s petkom, bo v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved, ki bo v veljavo stopila v soboto, ne velja za strežbo gostom v nastanitvenih objektih in za dostavo.
10. okt. 2020
Inšpekcija za varno hrano je v prvih devetih mesecih letos pregledala 769 gostinskih obratov. Od teh jih je 31 zaradi slabih higienskih razmer začasno zaprla. Večina obratov je nepravilnosti medtem že odpravila in so lahko znova odprti, je včeraj poročala televizija POP TV.
8. okt. 2020
Vlada je danes v okviru dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom s petkom omejila strežbo hrane in pijače v lokalih ter odločila, da je lahko v zaprtih prostorih, kjer ponujajo blago in storitve, hkrati le omejeno število kupcev.
29. sep. 2020
Hrvaški epidemiologi nameravajo gostincem predlagati tišjo glasbo v lokalih kot novi ukrep za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zaradi hrupne glasbe v lokalih ljudje pri komunikaciji zmanjšujejo medsebojno razdaljo in glasneje govorijo, zaradi česar aerosoli hitreje potujejo in se okužba lažje širi, so pojasnili.
28. sep. 2020
Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah; sedem jih bo tokrat sodelovalo prvič. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos v dveh akcijah prvič pritegnili več kot 100.000 gostov.
24. sep. 2020
Vlada je v sredo zvečer spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov. Odslej bo tako gostinsko dejavnost po 22.30 možno opravljati v primerih sobne strežba ter za osebni prevzem jedi in pijač. Gostje, ki bodo ob 22.30 še v lokalih, pa bodo morali obisk zaključiti najkasneje v 30 oziroma 60 minutah.
19. sep. 2020
Vlada je sprejela odlok, ki določa uporabo mask tudi na prostem v primeru gneče ter v vseh zaprtih javnih prostorih. Med izjeme pri slednjem je poleg otrok do vključno 6. razreda uvrstila tudi vzgojitelje v vrtcih, ob zagotavljanju razdalje še učitelje do vključno 6. razreda in starejše šolarje. Lokali pa bodo po novem lahko odprti do 22.30.
17. sep. 2020
Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, so sporočili iz OZS. Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi.
13. sep. 2020
Po uveljavitvi v izvrstnih kuharskih ekipah, tako pri Ani Roš kot v restavraciji Dobra vila v Bovcu, se je kuharski mojster Tomaž skupaj z ženo Yuki odločil za samostojno podjetniško pot. V Logu pod Mangartom sta odprla gostišče Mangrt, kjer ponujata samosvoj koncept vrhunske kulinarike.