Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Županja Madrida tarča posmeha zaradi »špangleščine«

Deli na:
Županja Madrida tarča posmeha zaradi »špangleščine«

Foto: Reuters

Izbor Tokia za prireditelja poletnih olimpijskih iger leta 2020 še vedno odmeva v mednarodni javnosti. Medtem ko je županja Madrida Ana Botella tarča posmeha zaradi neznanja angleščine, pa na Kitajskem pogrevajo stare zamere še iz časov brutalne japonske okupacije pred in med 2. svetovno vojno.

Na Japonskem pričakujejo, da bo Tokio z olimpijskimi igrami dal nov zagon domači proizvodnji in prilil olja v kolesje nekoliko zarjavelega japonskega gospodarstva, opešanega z gospodarsko krizo in naravnimi nesrečami. Potem, ko je Tokio v soboto dobil olimpijske igre 2020, je po oceni borznih analitikov že davi močno poskočil tamkajšnji tokijski borzni indeks Nikkei, kar je še en dodaten znak, da je Japonska s posrečeno kandidaturo zadela žebljico na glavico.

Najprej povsem šokirana španska javnost ob košarici Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je zavrnil kandidaturo Madrida (in Carigrada), je veliko razočaranje zamenjala s posmehom in norčevanjem iz (lastnih) napak neuspešnih predlagateljev madridske kandidature.

Na tarči šaljivcev iz družabnih omrežij se je znašla županja Ana Botella. Po družabnih omrežjih je tako zaokrožil posnetek predstavitvenega nagovora madridske županje, ki v polomljeni angleščini nagovarja vodilne može olimpijskega gibanja zbrane v Buenos Airesu. Čeprav bi bilo bolje, če bi županja priznala svoje neznanje in navzoče nagovorila v španščini, ki je eden od svetovnih jezikov in ga razumejo in uporabljajo v srednji in južni Ameriki, je županja precenila svoje sposobnosti ter se preizkusila v angleščini oziroma bolje rečeno "špangleščini".


Video zapis njenega pozdravnega vljudnostnega nagovora članov Moka: "Diar Allosi Menbers, Leidisan yentelman", kar je ponesrečen prevod angleških fraz "Dear IOC - International Olympic Committee - members, ladies and gentlemen" je požel veliko zanimanja na Youtubu. V Madridu so že našli podjetneži, ki so začeli prodajo majic po ceni 18 evrov za kos z besedami županje "There is nothing quite like a relaxing cup of cafe con leche in Plaza Mayor" (Nič ni lepšega kot sproščujoča skodelica kavice 'con leche' na glavnem trgu).

Medtem ko azijski trgi z velikim optimizmom pričakujejo olimpijske igre, ki naj bi imele skorajda zdravilne učinke na japonsko gospodarstvo in vnovično rast, pa so na Kitajskem, kjer so s Pekingom leta 2008 že gostili poletne igre, vzniknile stare zamere do čezmorske sosede. Uradni Peking tako ne pozabi omeniti, da bo uspeh olimpijskih iger v veliki meri odvisen od tega, kako se bo Japonska pripravljena spopasti s priznanjem grozodejstev, ki so jih pripadniki japonskih imperialnih sil med drugo svetovno vojno zagrešili med okupacijo kitajskih ozemelj. "Japonska naj se končno nauči ravnati z zgodovinskimi napakami, saj so bili doslej njeni voditelji zanikrni pri obravnavanju stranpoti njihovih predhodnikov med 2. svetovno vojno," je v uredniškem komentarju poudaril Global Times.

Kitajski državni mediji ne pozabijo omeniti vsakoletnih romanj japonskih državnikov v za to azijsko supervelesilo sporni tempelj Jasukuni v Tokiu, kjer so med japonskimi vojnimi žrtvami pokopani tudi obsojeni vojni zločinci iz druge svetovne vojne. "Svet bo moral razmisliti, ali je država, ki že leta in leta izkazuje najvišje državniške časti brutalnim vojnim zločincem upravičena gostiti takšen dogodek, ki propagira mir in harmonijo," nekoliko zapoznelo, glede na to, da je Tokio že bil izbran, poudarja Global Times.

Medtem ko se dogajanje z izborom gostitelja OI leta 2020 še ni dodobra poleglo, so se že oglasili novi snubci, za igre, ki bodo leta 2024. Navdušenje ob tokijski kandidaturi je zajelo tudi slovenske zahodne sosede. Italijanski premier Enrico Letta je prepričan, da bi bil čas, da se olimpijske igre znova vrnejo na staro celino, v zibelko olimpizma. "Mislim, da bi morali resno razmisliti ter se odločiti, da olimpijske igre leta 2024 gosti Rim," je dejal Letta. Rim, ki je že gostil igre leta 1960, je kandidiral tudi za olimpijske igre leta 2020, vendar pa je takratni premier Mario Monti zaradi neugodnih gospodarskih razmer v varčevalni paket proračunskih rezov uvrstil tudi odpoved olimpijske kandidature.