boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Župana Caracasa aretirali zaradi suma spodbujanja udara v Venezueli

Deli na:
Župana Caracasa aretirali zaradi suma spodbujanja udara v Venezueli

Foto: Reuters

Agenti venezuelske varnostne službe Sebin so ponoči aretirali do režima kritičnega župana prestolnice Caracas Antonia Ledezmo, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na navedbe opozicije. Po navedbah venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je Ledezma osumljen spodbujanja državnega udara v Venezueli.

"Gospod Ledezma, ki je bil danes aretiran po nalogu tožilstva, bi moral pred sodiščem odgovarjati za vse prekrške zoper mir in varnost v državi," je v televizijskem nagovoru dejal Maduro. Pri tem je omenil domnevni nedavni poskus državnega udara. Maduro se je tako odzval na sporočilo Ledezmove soproge na družbenem omrežju Twitter.

"Pretepli so ga in ga prijeli brez sodnega naloga," je tvitnila županova soproga Mitzy. "(Venezuelski predsednik Nicolas) Maduro je odgovoren za življenje mojega moža," je dodala.

Aretacijo je potrdil tudi opozicijski politik Richard Blanco iz Ledezmove stranke Alianza Bravo Pueblo. Ob tem je spomnil, da je Ledezmo na položaj izvolilo več sto tisoč Venezuelcev.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi agenti Sebina med aretacijo streljali v zrak. V operaciji naj bi sodelovalo okoli 80 agentov.

Ledezma je pred dnevi podpisal resolucijo opozicije, ki govori o možni menjavi oblasti v Venezueli. Dokument se zavzema za dogovor o prehodni vladi, ki bi se soočila s sedanjo gospodarsko krizo. Resolucijo sta podpisala tudi nekdanja poslanka Maria Corina Machado in oporečnik Leopoldo Lopez, ki je že leto dni za zapahi.

Populistični venezuelski predsednik Maduro je ZDA znova očital, da podpirajo načrte za strmoglavljenje njega in njegove vlade. Kot je dejal v četrtek v televizijskem nagovoru, ima dokaze, da so uslužbenci ameriškega veleposlaništva v Caracasu sodelovali pri poskusu delitve venezuelskih oboroženih sil, ki pa ni uspel. Španijo, Bolivijo in venezuelsko diasporo v Miamiju pa je Maduro označil za središče zarote proti Venezueli.

ZDA so Madurove očitke že zavrnile kot neutemeljene in netočne. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je ob tem dodala, da vlada v Caracasu na ZDA in druge države pogosto zvrača krivdo za razmere v Venezueli, da pa bo morala sama rešiti težke razmere v državi.

Maduro je v minulih tednih že večkrat govoril o načrtih za njegovo strmoglavljenje in atentat nanj. Pred dnevi so zaradi domnevne vpletenosti v načrtovanje državnega udara prijeli več pripadnikov venezuelskega vojaškega letalstva.

Z nafto bogata Venezuela je v recesiji, njen gospodarski položaj pa še poslabšuje nizka cena nafte. Lani je bila inflacija v tej južnoameriški državi več kot 60-odstotna.