mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Župan Bergama, kjer je koronavirusa najbolj divja, razkriva, katero veliko napako so storili na začetku

Deli na:
Župan Bergama, kjer je koronavirusa najbolj divja, razkriva, katero veliko napako so storili na začetku

Župan Giorgio Gori razkriva, katere napake, ki so jih storili, so omogočile hitro širjenje okužb. - Foto: Profimedia

Mesto Bergamo je v zadnjih dnevih postalo srhljiv simbol umiranja in trpljenja zaradi koronavirusne bolezni. Župan Giorgio Gori zdaj razkriva, katere napake, ki so jih storili, so omogočile hitro širjenje okužb.

Lombardija je italijanska dežela, ki je malce večja kot Slovenija, ima pa petkrat več prebivalcev kot naša država. Je najbogatejša in najbolj številčna italijanska dežela. Njena prestolnica Milano je glavno industrijsko, poslovno in finančno središče v Italiji.

A zadnjih nekaj tednov je Lombardija postala evropskih Vuhan – najhujše žarišče pandemija koronavirusa na tleh stare celine. Če odštejemo odkritja okužb pri Kitajcih, ki so prišli v Italijo (to so tako imenovani uvoženi primeri okužb), so prve uradne primere koronavirusne bolezni v naši zahodni sosedi začeli odkrivati okoli 20. februarja na jugu Lombardije, v 230.000 glavi pokrajini Lodi, ki leži ob reki Pad in ima močno kmetijstvo. Za koronavirusno boleznijo je zbolel 38-letni Italijan iz kraja Codogno. Ta bolnik velja za italijanskega »pacienta nič«.

Že 21. februarja je italijanska vlada 11 občin v pokrajini Lodi dala v karanteno. V teh občinah živi 50.000 ljudi. A epidemija se je do takrat že razširila tudi proti severu Lombardije - v industrijsko močne lombardijske pokrajine Cremono, Brescio in Bergamo.

Prav Bergamo, ki je prestolnica istoimenske pokrajine, je postal mesto, kjer se je bolezen najbolj razdivjala. Trpljenje mesta je postalo svetovno znano 19. marca, ko so po svetu zaokrožili posnetki konvoja vojaških tovornjakov, ki so odvažali krste preminulih v druge kraje, saj mestno pokopališče v Bergamu zaradi velikega števila mrtvih ni moglo upepeliti vseh trupel.

Kot je dejal župan Gori v pogovoru z novinarjem nemške televizije ARD, so naredili veliko napako, ker so Bergamo zaradi omahovanja nekaj dni prepozno razglasili karanteno. Sam je rotil italijansko vlado, naj v Bergamu čimprej razglasi karanteno.

V medijih se zadnje dneve kot usodni dogodek, ki je kriv za množične okužbe s koronavirusom v Bergamu, omenja nogometna tekma med Atalanto iz Bergama in špansko Valencio. Ta tekma ni bila v Bergamu, ampak v bližnjem Milanu, na stadionu San Siro.

V Milano je takrat iz Bergama prišlo na deset tisoče navijačev in prav v tej množici, ki se je tesno skupaj veselila, objemala, kričala in pela, naj bi se ubijalski virus hitro razširil. A župan Gori meni, da so to za zdaj le ugibanja, prav tako je bila tekma 19. februarja, torej še preden so odkrili prvi primer okužbe v Italiji, ki ni bil uvožen.

Po njegovih informacijah je bilo glavno, začetno in odločilno žarišče epidemije v 1,1-milijonski pokrajini Bergamo v kraju Alzanu, ki leži tik ob mestu Bergamu. Žarišče okužb v Alzanu je bila tamkajšnja bolnišnica, kjer so že januarja in februarja številni bolniki umirali zaradi pljučnice. Torej so se verjetno številni ljudje s koronavirusom okužili prav v tej bolnišnici.

Gori meni, da je glavni poduk drame, ki jo doživlja Bergamo, ta, da je potrebno čim več bolnikov, ki so okuženi s koronavirusom, zdraviti na njihovih domovih, tudi tiste bolnike, ki jim je potrebno dovajati kisik.