Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Žrtev potresa že skoraj 40.000!

Deli na:
Žrtev potresa že skoraj 40.000!

Umrle so cele družine, skoraj vsi prebivalci posameznih ulic v najbolj prizadetih naseljih. - Foto: Profimedia

Število smrtnih žrtev katastrofalnega potresa, ki je v ponedeljek prizadel Turčijo in Sirijo, se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 37.500, iskalne in reševalne ekipe pa počasi zaključujejo delo na prizadetih območjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Samo v Turčiji je število smrtnih žrtev naraslo na 31.643, več kot 80.000 ljudi pa je bilo ranjenih, poroča turška državna tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD).

V sosednji Siriji je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo najmanj 5900 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths, ki je danes prispel v sirski Alep, je dejal, da pričakuje, da bo končno število smrtnih žrtev potresov preseglo 50.000.

Organizacija Bele čelade, ki s približno 3000 prostovoljci pomaga pri iskanju in reševanju na severozahodu Sirije, je ob tem po poročanju ameriške mreže CNN sporočila, da so reševalne akcije na območjih pod nadzorom upornikov končane. Prizadevanja za pomoč tam otežuje tudi več kot desetletje trajajoča državljanska vojna.



S prizadetih območij v Turčiji pa odhajajo številne mednarodne reševalne ekipe, ki so priskočile na pomoč pri iskanju pogrešanih v prvih dneh po potresu.

Slovenska ekipa z reševalnimi psi se je domov vrnila v soboto, danes pa poročajo, da v domovino odhaja nemška mednarodna skupina za iskanje in reševanje (ISAR), ki je že v soboto zaustavila operacije zaradi poslabšanja varnostnih razmer.

Čeprav je od prvega uničujočega potresnega sunka minil že en teden, pod ruševinami občasno še vedno najdejo preživele osebe.

Iz turške regije Hatay poročajo, da so danes rešili žensko, ki je bila pod ruševinami ujeta 175 ur. V obdobju med 141 in 163 urami po potresu so v Turčiji izpod ruševin rešili najmanj 41 ljudi, je danes poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu.