Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Znan bo prvi letošnji dobitnik Nobelove nagrade

Deli na:
Znan bo prvi letošnji dobitnik Nobelove nagrade

Foto: STA

V Stockholmu bodo danes razglasili letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za medicino, s čimer se bo začel niz razglasitev Nobelovih nagrajencev. Letos se po dveh letih vrača Nobelova nagrada za književnost, ki je lani niso podelili zaradi spolnega škandala v Švedski akademiji.

Ob letošnji razglasitvi Nobelovih nagrad bodo na svoj račun prišli predvsem ljubitelji književnosti. Švedska akademija, ki podeljuje prestižno nagrado, bo namreč 10. oktobra razglasila lavreata za književnost za leti 2018 in 2019.

Lani je Švedska akademija preložila razglasitev nagrade za književnost zaradi spolnega škandala in domnevne kršitve pravil o navzkrižju interesov, ki sta povzročila globok razkol v tej ugledni instituciji.

Poleg nagrade za književnost bo največ pozornosti znova požela nagrada za mir. Nobelov odbor v Oslu je letos prejel 301 nominacijo. Sodeč po spletnih stavnicah je glavna favoritka za nagrado mlada okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki je sprožila globalno gibanje za ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Teden razglasitev Nobelovih nagrad se bo začel danes z nagrado za medicino, v torek bo sledila nagrada za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za književnost, v petek za mir, kot zadnjo pa bodo v ponedeljek, 14. oktobra, razglasili nagrado za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu. Za vsako področje je predvidena nagrada v višini devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov). Če bo nagrajencev več, si bodo to vsoto razdelili.