Revija Reporter
Svet

ZN svarijo, da bi lahko zaradi pandemije in globalne recesije umrlo na stotisoče otrok

STA

17. apr. 2020 6:00

Deli na:

Ilustracija virusa sars-cov-2.

Profimedia

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v včerajšnji poslanici opozoril, da bi lahko zaradi posledic pandemije covida-19 in globalne recesije po svetu umrlo na stotisoče otrok, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izpad dohodkov bo revne družine prisili v varčevanje na zdravstvenem področju in pri prehrani, kar bo posebej prizadelo otroke, nosečnice in doječe matere. Hkrati so nekatere države zaradi pandemije že zaustavile cepljenja proti otroški paralizi in ošpicam, je opozoril generalni sekretar ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da bi lahko zaradi posledic pandemije samo v letu dni prišlo do nazadovanja napredka zadnjih dveh do treh let pri zmanjšanju smrtnosti otrok po svetu.

"Pozivam družine povsod po svetu in vodilne sile na vseh ravneh: Zaščitite naše otroke," je še sporočil Guterres ob predstavitvi poročila o posledicah pandemije na otroke.

Nevarnost za otroke po oceni ZN predstavlja tudi zaprtje šol. Po navedbah ZN je ta ukrep prizadel skupno 1,5 milijarde otrok v 188 državah. Več kot 300 milijonov otrok je odvisnih od šole, saj so malice v šolah zanje pomemben del njihove prehrane. Hkrati se glede izobraževanja poglablja prepad med razvitimi in revnimi regijami.

"Nekatere šole ponujajo pouk na daljavo, ki pa ni vsem na voljo. Otroci v državah s počasnim in dragim internetom so zelo zapostavljeni," je še dejal generalni sekretar ZN.

"To, kar se je začelo kot izredne razmere za javno zdravje, se je sedaj razvilo v veliko preizkušnjo globalne obljube, da nikogar ne bomo pustili na cedilu," je še dejal Guterres in dodal, da bi lahko ukrepi proti pandemiji imeli katastrofalne posledice predvsem za na milijone mladoletnih, ki živijo v revnih soseskah, begunskih taboriščih, centrih za pregnane, na kriznih območjih ali na območjih, kjer divjajo vojne.