viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

Foto 3 Odkrito.si

Ines Erbus - lepotica, ki se pocrklja na tak ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZN sirske vladne sile in upornike obtožujejo vojnih zločinov

Deli na:
ZN sirske vladne sile in upornike obtožujejo vojnih zločinov

Foto: Reuters

Komisija Sveta ZN za človekove pravice, ki preiskuje dogajanje v Siriji, v najnovejšem poročilu ugotavlja, da so sirske vladne sile in njihove milice zagrešile zločine proti človečnosti, vključno z umori in mučenjem, uporniški borci pa so odgovorni za manjše kršitve.

Komisija v poročilu na 102 straneh, ki bo v Svetu ZN za človekove pravice predstavljeno 17. septembra, izpostavlja, da so vladne sile in milica Šabiha odgovorne tudi za druge obsežne kršitve mednarodna prava človekovih pravic, med drugim za samovoljne aretacije, nezakonite usmrtitve in brezciljne napade na civiliste.

Po navedbah komisije so tudi protivladni borci odgovorni za zlorabe, čeprav te ne dosegajo "teže, pogostosti in obsega" tistih, ki so jih zagrešile vladne sile in z njimi povezane milice.

Komisija je od zadnjega vmesnega poročila, objavljenega konec junija, zaznala znatno poslabšanje na področju človekovih pravic v Siriji, pri čemer omenja stalne boje z bolj brutalnimi taktikami in novimi vojaškimi zmogljivostmi na obeh straneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka vstaje proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada marca lani je po podatkih opozicije v nasilju umrlo že več kot 23.000 ljudi.