pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zmage Islamske države v Iraku in Siriji za Obamo "taktičen umik"

Deli na:
Zmage Islamske države v Iraku in Siriji za Obamo "taktičen umik"

Foto: Reuters

Zadnje pomembne zmage džihadistov Islamske države v Iraku in Siriji so za ameriškega predsednika Baracka Obamo predvsem "taktičen umik". Vojna proti džihadistom pa se ne izgublja, je prepričan.

Islamska država (IS) je v preteklem tednu zabeležila nekaj pomembnih uspehov - na zahodu Iraka je zavzela mesto Ramadi, v osrednji Siriji pa zgodovinsko mesto Palmira.

"Ni dvoma, da gre za taktičen umik, čeprav je bil Ramadi ranljiv že dolgo časa," je dejal Obama za Atlantic Magazine. Ponovno je poudaril, da bo vojna proti IS zelo verjetno trajala več let.

Pojasnil je tudi, da so ameriška letala od lanskega avgusta bombardirala več kot 6000 ciljev v Iraku in Siriji. Zavrnil pa je možnost, da bi se v Irak vrnili ameriški vojaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Padec Ramadija je sicer postavil pod resen vprašaj ameriško strategijo boja proti IS ter predvsem kredibilnost in usposobljenost iraške vlade. Obama je to pripisal premajhni usposobljenosti iraških sil in s tem večji potrebi po usposabljanju iraških vojakov.

Problem pa je tudi v premajhnem popolnjevanju iraških vojaških vrst. "Praktično leto dni so brez pravih okrepitev," je še povedal ameriški predsednik.