Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zmaga za turške protestnike

Deli na:
Zmaga za turške protestnike

Foto: Reuters

Turško sodišče je razveljavilo sporen načrt prenove parka Gezi v Carigradu, ki je sprožil množične proteste v državi, poročajo turški mediji. Upravno sodišče je v odločitvi, ki jo je sprejelo že minuli mesec, a so jo šele včeraj objavili mediji, obrazložilo, da se oblasti o projektu niso dovolj posvetovale z lokalnim prebivalstvom.

Sodišče je tudi poudarilo, da načrt krši veljavne zakone o varovanju kulturne dediščine in identiteto trga Taksim in parka Gezi, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je 14. junija, na vrhuncu protestov, ki so zahtevali štiri smrtne žrtve in 8000 poškodovanih, izjavil, da bo spoštoval odločitev sodišča, in odredil ustavitev gradbenih del.

Protest za ohranitev 600 dreves v parku Gezi, ki naj bi jih posekali, je 31. maja grobo zatrla policija, kar je sprožilo množične proteste proti vse bolj avtoritarnemu Erdoganu in njegovi vladi. Protesti so pojenjali 15. junija, ko je policija protestnike pregnala iz parka.

Projekt prenove parka, ene zadnjih zelenih površin v središču metropole, je predvideval postavitev replike vojašnice iz obdobja otomanskega cesarstva, v kateri bi bil kulturni center, lokalni prebivalci pa so se bali, da bo območje v resnici postalo nakupovalno središče.