Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zlomili Poljake

Deli na:

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu 2010, skupina 3, premagala Poljsko s 3:0 (2:0). Za Slovenijo so zadeli Dedič (12.), Novakovič (45.) in Birsa (62.).

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu 2010, skupina 3, premagala Poljsko s 3:0 (2:0). Za Slovenijo so zadeli Dedič (12.), Novakovič (45.) in Birsa (62.).

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.000, sodniki: Collum, Sorbie, Drummond (vsi Škotska).
* Strelci: 1:0 Dedič (13.), 2:0 Novakovič (45.), 3:0 Birsa (62.).
* Slovenija: Handanovič, Brečko, Šuler, Mavrič, Jokič, Koren, Birsa (od 71. Komac), Kirm, Novakovič, Dedič (od 58. Ljubijankič), Radosavljevič (od 88. Pečnik).
* Poljska: Boruc, Bosacki, Gancarczyk (od 62. Smolarek), Dudka, Guerreiro, Krzynowek, Brozek (od 62. Lewandowski), Zewlakow, Obraniak (od 46. Lobodzinski), Blaszczykowski, Lewandowski.
* Rumeni kartoni: Dedič, Brečko; Blaszczykowski, Obraniak.

Slovenski nogometaši so se pred dvobojem zavedali, da realne možnosti v boju za SP naslednje leto ostajajo le zmagovalcu tega dvoboja. Ob neodločenem izidu bi imeli obe ekipi bolj kot ne teoretične možnosti, poraženka slovensko-poljskega dvoboja pa bi lahko pravzaprav že pomahala v slovo.

Domači selektor Matjaž Kek - prav danes praznuje 48. rojstni dan - je, tako kot je bilo znano že pred tekmo, zaradi poškodbe gležnja moral na tribuni pustiti branilca Boštjana Cesarja, medtem ko je Milivoje Novakovič zaigral v prvi postavi.

Slovenija je začela tako, kot so nogometaši obljubljali v napovedih pred tekmo: neustrašno in napadalno od prve minute. Valter Birsa je že v tretji minuti Sloveniji priboril prvi kot, prva nevarnejša akcija pa je sledila v deveti minuti. Takrat je bil v prodoru po levi strani Zlatko Dedič, ki je med poljskimi branilci kakšnih sedem metrov pred vrati padel, a je škotski sodnik le pokazal rumeni karton slovenskemu napadalcu. A Dedič ni dolgo čakal na novo priložnost. Že štiri minute kasneje so Slovenci izvedli hitro akcijo po desni strani, Dedič pa je žogo pripeljal kakšnih pet metrov do vratarja Arturja Boruca ter ga s strelom v daljši kot njegovega gola tudi premagal.

Slovenija je prevladovala tudi po vodilnem zadetku. Trdna obramba in dobra igra na sredini sta onemogočali poljske napade, tako da vratar Samir Handanovič ni imel veliko dela. Šele v 35. minuti je moral prvič nekoliko resneje posredovati, ko je bil hitrejši od Pawla Brozeka. V isti minuti so domači navijači poskrbeli za manjši incident, ko so na travnato površino zmetali nekaj bakel. A tudi ta prekinitev ni ustavila slovenskega ritma. Koren je s prostega strela z 20 metrov nastreljal vratarja Boruca, zato pa je bil ob izteku prvega dela natančnejši Novakovič. Tri četrtine dela je opravil Andraž Kirm, ki je pobegnil poljski obrambi po levi strani in podal v kazenski prostor, kjer povsem samemu napadalcu Koelna ni bilo težko potisniti žoge v mrežo.

Selektor Poljske Leo Beenhakker je pred drugim delom v igro poslal še enega napadalca Wojciecha Lobodzinskega. Toda tudi ta menjava ni spremenila razmerja moči na igrišču. Slovenija je še vedno igrala čvrsto in trdno, redko delala napake, pa še te je popravljal Handanovič. Brečka so v 50. minuti Poljaki zrušili na robu kazenskega prostora, sodnik pa je le odmahnil z roko, po podaji Novakoviča v kazenski prostor pa so slovenski napadalci nekaj minut kasneje naredili prekršek nad Borucem. Poskus na vse ali nič je bila dvojna poljska menjava v 58. minuti, ko je na igrišče prišel tudi Euzebiusz Smolarek, toda učinka ni bilo.

Že v isti minuti je namreč stadion Ljudski vrt še tretjič na tekmi eksplodiral od navdušenja. Tokrat je bil glavni junak Valter Birsa, ki je v kazenskem prostoru lepo obrnil tekmece ter s strelom s kakšnih 14 metrov z desne strani zapečatil usodo Poljakov.

V zadnji tretjini tekme so se Slovenci občasno že skorajda poigravali s Poljaki in iskali priložnost za povišanje vodstva. Birsa bi takoj po zadetku lahko še enkrat sam prišel pred Boruca, a so bili gostje takrat bolj zbrani, v 72. minuti pa je Zlatan Ljubijankič - zamenjava za strelca prvega gola Dediča - izvedel hiter samostojni prodor, toda preveč okleval s strelom, tako da so se Poljaki v zadnjem trenutku še dokopali do žoge.

Ob visokem vodstvu je včasih popustila tudi zbranost pred lastnimi vrati; tako je moral Handanovič po napaki obrambe reševati žogo z izbijanjem izven kazenskega prostora, prazen gol so skušali tekmeci izkoristiti z lobom, toda Handanovič se je takoj vrnil na svoje mesto. Do konca tekme bi lahko za povišanje izida poskrbela še Ljubijankič v 77. minuti, ki pa s podajo v sredino ni našel Novakoviča, ter Kirm, ko je pet minut pred koncem sicer podal v prazen prostor pred golom, a ne tja, kjer je na žogo čakal Novakovič.

Poljska je največjo priložnost, da bi se poslovila vsaj s častnim zadetkom, zapravila v sodnikovem podaljšku. Smolarek je neoviran močno streljal z 20 metrov, Handanovič pa je s parado preprečil gol ter tako poskrbel tudi za kozmetični vtis brez prejetega gola Slovenije na tekmi, po kateri so navijači z aplavzom nagradili Slovence za prikazano igro.

Slovenijo v teh kvalifikacijah čakata še dve gostovanji, 10. oktobra na Slovaškem in 14. oktobra v San Marinu.