1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zloglasnega Josefa Fritzla še ne bodo premestili v običajen zapor

Deli na:
Zloglasnega Josefa Fritzla še ne bodo premestili v običajen zapor

Josef Fritzl - Foto: Profimedia

Višje deželno sodišče na Dunaju je razveljavilo odločitev o premestitvi Josefa Fritzla, ki je 24 let v kleti domače hiše zadrževal svojo hčer in jo zlorabljal, iz strogo varovanega zavoda za osebe z duševnimi motnjami v običajen zapor, je v ponedeljek sporočil tiskovni predstavnik deželnega sodišča v Kremsu.

"V nasprotju z oceno prvostopenjskega sodišča je višje deželno sodišče na Dunaju prišlo do zaključka, da dejstva, potrebna za takšen pogojni izpust, še niso bila v celoti pojasnjena," je sodišče zapisalo v izjavi in zadevo vrnilo na nižje sodišče v Kremsu. To naj bi novo odločitev v zadevi sprejelo konec aprila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Deželno sodišče v Kremsu je odločitev o premestitvi v običajen zapor sprejelo januarja na podlagi najnovejšega mnenja sodnega izvedenca za psihiatrijo, da ima Fritzl demenco. Sodniki so nato ocenili, da 88-letnik, ki je bil leta 2009 zaradi incesta, več tisoč posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in smrti iz malomarnosti obsojen na dosmrtno ječo, ni več nevaren.

Ob tem so sodniki sicer postavili pogoj, da morajo pristojni med obsojenčevim prestajanjem dosmrtne kazni v običajnem zaporu vsake tri mesece predložiti dokazila o terapevtskem zdravljenju. Zavrnili so tudi zahtevo obrambe, da bi Fritzla po odsluženih 15 letih kazni predčasno izpustili na prostost.

Fritzl je hčer od leta 1984, ko je bila stara 18 let, do aprila 2008 zadrževal v zvočno izolirani kleti svoje hiše v mestu Amstetten, kjer jo je posiljeval. V tem času mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu. Danes 57-letna Fritzlova hči in njeni otroci so kasneje prevzeli novo identiteto.