Revija Reporter
Svet

Živ ali mrtev: Duterte razpisal nagrado na glavo vodje IS na Filipinih

STA

5. jun. 2017 16:41 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Filipinski predsednik Rodrigo "Rody" Roa Duterte je danes razpisal nagrado na glavo domnevnega vodje skrajne skupine Islamska država na Filipinih.

Proti tej se vladne sile borijo v mestu Marawi na jugu otoške države.

"Predsednik ponuja 10 milijonov pesov (180.000 evrov) denarne nagrade za nevtralizacijo Isnilona Hapilona, ki domnevno vodi teroristično skupino, ki napada mesto Marawi," je sporočil poveljnik filipinske vojske general Eduardo Ano.

ZDA so za aretacijo ali smrt Hapilona razpisale pet milijonov dolarjev nagrade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Duterte je ponudil tudi nagrado v višini pet milijonov pesov na glavi bratov Abdullaha in Omarja Mauteja, vodji skupine, ki je obljubila zvestobo Islamski državi.

Območje pod nadzorom džihadistov se je po navedbah filipinske vojske skrčilo na le deset odstotkov Marawija, ki šteje več kot 200.000 prebivalcev. Ofenzivo filipinske vojske sicer otežuje navzočnost več sto civilistov, ki so ujeti na konfliktnem območju. Vojska tudi domneva, da se je okoli 200 skrajnežev utrdilo zunaj mesta, kjer kopičijo orožje, strelivo in opremo.

Duterte je 23. maja razglasil izredne razmere na otoku Mindanao, kjer poteka ofenziva proti skrajnežem. Večina članov predstavniškega doma in senata je podprla razglasitev izrednih razmer, ki bodo veljale 60 dni, skupina opozicijskih poslancev pa je danes vložila zahtevo na vrhovno sodišče, naj razveljavi predsednikov ukaz.

Filipinske sile so do zdaj ubile 120 skrajnežev, med njimi osem tujih borcev iz Malezije, Indonezije, Savdske Arabije, Čečenije in Jemna. Ubitih je bilo tudi 39 pripadnikov vladnih sil in 24 civilistov. Pred spopadi je zbežalo skoraj 100.000 ljudi.