testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Državni udar v Zimbabveju? Vojska trdi, da se je lotila "kriminalcev" okoli Mugabeja

Deli na:
Državni udar v Zimbabveju? Vojska trdi, da se je lotila "kriminalcev" okoli Mugabeja

Robert Mugabe - Foto: Reuters

Zimbabvejska vojska je danes prevzela nadzor v prestolnici Harare, a zanika, da je izvedla vojaški udar. Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je sicer potrdil, da je v hišnem priporu.

Mugabe je danes v pogovoru z južnoafriškim kolegom Jacobom Zumo potrdil, da je v hišnem priporu, je sporočil Zuma. Voditelja sta se pogovarjala po telefonu, potem ko je v Zimbabveju oblast prevzela vojska. Zuma je še dejal, da je Mugabe dobro, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južnoafriški predsednik je še dejal, da želi Južna Afrika prispevati k mirni rešitvi krize v sosednjem Zimbabveju. Zato bosta v to državo odpotovala južnoafriška obrambna ministrica Nosiviwe Mapisa-Nqakula in minister za varnost Bongani Bongo, ki se bosta pogovorila tako s predsednikom Zimbabveja kot z vojaškim vrhom, je pojasnil Zuma.

93-letni Mugabe sicer že izgublja podporo med dosedanjimi privrženci. Tako ga je vplivno združenje veteranov osvobodilnega boja danes pozvalo, naj odstopi tako s položaja predsednika države kot s položaja predsednika vladajoče stranke. Kot je na novinarski konferenci v Harareju dejal generalni sekretar združenja Victor Matemadanda, zahtevajo tudi preiskavo vseh kaznivih dejanj, ki jih je Mugabe zagrešil v svojem 37-letnem vodenju države.

Nekdanji finančni minister Tendai Biti je Mugabeja danes označil za "starca, ki bi mu morali dovoliti, da si odpočije". Za afriško televizijo eNCA je še dejal, da je Mugabe zelo inteligenten človek, ki najverjetneje ve, da je kocka padla. Dodal je, da državljani Zimbabveja upajo, da se bo sedanja kriza končala brez prelivanja krvi.

Zimbabvejska vojska je danes zgodaj zjutraj prevzela nadzor v prestolnici Harare, med drugim v parlamentu, predsednikovem uradu in na letališču. Nadzoruje tudi glavne prometnice v mestu. Vojaki so zasedli tudi sedež državne televizije. V prestolnici so odjeknile tudi eksplozije.


Vojska zanika, da je izvedla vojaški udar in poudarja, da je le začasno prevzela oblast ter da so tarča kriminalci okoli predsednika Mugabeja. Zagotovila je tudi, da sta 93-letni predsednik in njegova družina "dobro in na varnem".

Na Twitterju je Mugabejeva stranka Zanu-PF sporočila, da je bil za začasnega predsednika države postavljen bivši podpredsednik države Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe minuli teden odstavil zaradi nelojalnosti, veljal pa je za njegovega morebitnega naslednika.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je Mnanagagwa odpotoval iz Južne Afrike, kamor je odšel po odstavitvi. Vrstijo se ugibanja, da se Mnanagagwa, zaradi svoje nepopustljive politične drža znan tudi pod vzdevkom krokodil, vrnil v domovino ter prevzel vodenje države.

Stranka Zanu-PF je tvitnila tudi, da je vojska prijela finančnega ministra Ignatiusa Chomboja ter vodjo podmladka stranke, oba podpornika predsednikove soproge Grace Mugabe. Po neuradnih podatkih naj bi vojska prijela še več ministrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

75-letni Mnangagwa je bil v minulih mesecih v vse ostrejšem v konfliktu z Mugabejevo soprogo. Z njegovo odstavitvijo je 52-letna Grace Mugabe postala verjetna naslednica ostarelega predsednika, ki se oklepa oblasti.

Mugabe, ki Zimbabve vodi že 37 let, je v Afriki cenjen kot starosta politike, na Zahodu pa velja za despota, ki je s porazno gospodarsko politiko in zatekanjem k nasilju za ohranitev oblasti uničil to najbolj obetavno afriško državo.