Revija Reporter
Svet

Upokojeni Mugabe bo užival: dobil bo rezidenco, luksuzne avtomobile, letel bo z zasebnim letalom

STA

29. dec. 2017 6:00

Deli na:

Mugabe naj bi za svojo naslednico izbral svojo ženo.

Reuters

Odstavljeni dolgoletni zimbabvejski despot Robert Mugabe bo v okviru na novo vzpostavljenega upokojitvenega paketa za bivše voditelje upravičen do rezidence, prestižnih avtomobilov in zasebnih letalskih poletov.

Prav tako bo dobil najmanj 20 osebnih nameščencev, od tega šest telesnih stražarjev, ki jih bo plačevala država.

93-letni Mugabe, ki je po vojaškem prevratu odstopil minuli mesec, bo tudi prejemal pokojnino, katere višina javno ni znana, je pa v novo sprejetih pravilih določeno, da je bivši predsednik upravičen do pokojnine, enake plači aktualnega predsednika, poročanje zimbabvejskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Neodvisni zimbabvejski mediji so minuli mesec poročali, da naj bi Mugabe prejel tudi dodatnih 8,3 milijonov evrov kot nadomestilo za odstop. Vlada je to že zanikala.

V skladu z novimi pravili bo Mugabe lahko imel tri vozila, enega v rangu mercedesa benza S500, drugo bo terensko vozilo, tretje pa terenski poltovornjak. Vsa vozila naj bi zamenjali vsakih pet let. Plačilo za gorivo bo poravnala vlada.

Mugabe in soproga bosta tudi imetnika diplomatskega potnega lista. Par bo poleg tega lahko na leto opravil štiri polete ali potovanja z vlakom v prvem razredu znotraj države in štiri polete z zasebnim letalom v tujino.

V glavnem mestu Harare bo vlada bivšemu predsedniku podelila celovito opremljeno rezidenco, prav tako bo zimbabvejska vlada krila zdravstveno zavarovanje zanj, za njegovo soprogo in družinske člane, še navaja AFP.

Po 37 letih na oblasti je Mugabe odstopil s predsedniškega položaja 21. novembra.