Revija Reporter
Svet

Židovski lobi: Izrael našega priznanja Palestine nikoli ne bo pozabil

Dejan Steinbuch
10 1.512

4. avg. 2024 20:00

Deli na:

Koalicijski trojček Golob, Fajon in Vrečko je tik pred evropskimi volitvami teatralno izpeljal priznanje Palestine.

Večer/Robert Balen

Ali se je kaj spremenilo v odnosih med Izraelom in Slovenijo, potem ko je slovenska vlada 4. junija, tik pred evropskimi volitvami in na vrhuncu predvolilne kampanje s pomočjo parlamentarnega valjarja, zrinila skozi proceduro sklep o priznanju Palestine?

Ko smo iskali odgovor na to vprašanje, smo naleteli na več dejstev, ki so širši javnosti verjetno neznana, čeprav so pomembna za razumevanje odnosov med državama, ki sta desetletja gojili prijateljske odnose, v marsičem pa sta bili tudi zaveznici. Potem pa se je to nenadoma spremenilo …

Po priznanju Palestine so odnosi med Tel Avivom in Ljubljano padli na najnižjo točko po letu 1991. Izrael Sloveniji zameri, da ga je kot prijateljica in zaveznica pustila na cedilu.

Koalicijski trojček Golob, Fajon in Vrečko je tik pred evropskimi volitvami teatralno izpeljali priznanje Palestine, kar pa ni pomagalo na volitvah, saj je vseeno zmagala desnica.

Eden od botrov slovensko-izraelskega prijateljstva po letu 1991 je zagotovo Milan Kučan, ki se je v dilemi glede priznanja brez pomislekov postavil proti Izraelu.

Prejšnja vlada je glede Palestine vodila precej drugačno politiko, njena prioriteta je bilo čim boljše sodelovanje z Izraelom, Janša pa je veljal za tihega občudovalca Benjamina Netanjahuja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24