Revija Reporter
Svet

Zgodovinski uspeh SpaceX: uspešno izstreljena že uporabljena nosilna raketa

STA

31. mar. 2017 10:29 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je v četrtek uspešno izstrelilo že uporabljeno nosilno raketo.

Ustanovitelj podjetja Elon Musk je to prvo izstrelitev že uporabljene nosilne rakete označil za revolucijo v vesoljskih poletih, ki bi lahko dramatično pocenila potovanja v vesolje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Strokovnjaki so izstrelitev označili kot zgodovinski dogodek za vesoljske polete, še posebej zasebno industrijo. Podjetja, kot je SpaceX in njegovi tekmeci, si namreč prizadevajo, da bi bila potovanja v vesolje cenejša in učinkovitejša.

Izstrelitev:


Raketo falcon 9 so izstrelili s Cape Canaverala na Floridi davi, 27 minut po polnoči po srednjeevropskem času, z njo pa so v vesolje poslali komunikacijski satelit za podjetje SES s sedežem v Luxembourgu.

Prvi del rakete je po desetih minutah pristal na plavajoči platformi na Atlantskem oceanu. Drugi del rakete pa je nato ponesel komunikacijski satelit v orbito, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvi del nosilne raketa je aprila lani v vesolje ponesel že vesoljsko kapsulo dragon.

SpaceX že 15 let razvija tehnologijo, s katero bi nosilne rakete varno pristale na kopnem in vodi na Zemlji. Cilj je po besedah Muska doseči, da bi dele vesoljskih raket lahko znova uporabljali, tako kot dele avtomobilov, letal ali koles. Po njegovih besedah je to tudi ključni del njegov načrtov, da bi nekoč na Marsu naselili ljudi.

Po izstrelitvi je v video sporočilu poudaril, da je to izjemen dan za vesolje in celotno vesoljsko industrijo, saj pomeni, da lahko znova uporabijo orbitalni potisnik (booster), ki je najdražji del rakete. To pomeni veliko revolucijo v vesoljskih poletih.

Po ocenah podjetja SpaceX bi lahko ponovna uporaba raket ceno poletov znižala za okoli 30 odstotkov. Sedaj izstrelitev rakete falcon 9 stane več kot 61 milijonov dolarjev.

Življenjska doba recikliranih raket je negotova, a Musk meni, da bi jih lahko ponovno uporabili od desetkrat do stokrat ali celo tisočkrat, odvisno od tega, v kolikšni meri bi jih bilo treba na novo opremiti.