favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski: Rusija preprečuje dostop humanitarne pomoči v oblegano mesto Mariupolj, ker želi skriti dokaze o tisočih ubitih ljudi

Deli na:
Zelenski: Rusija preprečuje dostop humanitarne pomoči v oblegano mesto Mariupolj, ker želi skriti dokaze o tisočih ubitih ljudi

Volodimir Zelenski - Foto: Reuters

Rusija preprečuje dostop humanitarne pomoči v oblegano mesto Mariupolj, ker želi skriti dokaze o "tisočih ubitih ljudi", je v sredo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruske sile naj bi se medtem pripravljale na obsežno ofenzivo na vzhodu in jugu Ukrajine, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Bojijo se, da bo svet videl, kaj se tam dogaja," je Zelenski povedal za turško televizijo Haberturk. "Mislim, da je v Mariupolju prava tragedija, pekel. Ubili so na tisoče ljudi, in na tisoče je bilo ranjenih," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dodal Zelenski.

"Vemo za tisoče pogrešanih Ukrajincev," je dejal v nagovoru na Telegramu in kot primer navedel nedavno odkritje trupel v Buči. Dejal je, da obstajata le dve možnosti, kaj se je zgodilo z pogrešanimi - ali so jih deportirali v Rusijo ali pa so jih ubili.

Dodal je še, da je Moskva po mednarodnem ogorčenju zaradi posnetkov iz predmestja Buča blizu Kijeva, kjer je bilo po umiku ruske vojske najdenih več sto trupel civilistov, spremenila svojo taktiko.

Ruska vojska zdaj poskuša odstraniti trupla z ulic in kleti na območjih, ki jih je zasedla, vendar bodo za ugotavljanje okoliščin izginotja uporabljena vsa sredstva - preiskave, priče in satelitski posnetki, je dejal Zelenski.

Med drugim so v sredo našli enajst trupel v garaži v Hostomelu, mestecu blizu letališča, kjer so od začetka invazije do umika ruskih sil potekali ostri spopadi. V Hostomelu naj bi po navedbah lokalnih oblasti sicer že v torek pogrešali okrog 400 ljudi.

Enajst mrtvih civilistov naj bi ubili ruski vojaki, je v sredo poročal časnik Ukrajinska Pravda, ki se sklicuje na zapis nekdanjega ukrajinskega notranjega ministra Arsena Avakova na Telegramu. Informacije ni bilo mogoče neodvisno preveriti, dodaja AFP.



Ruske sile se medtem prerazporejajo in zbirajo informacije pred ofenzivo v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine, ki vključuje Doneck in Lugansk, je po navedbah britanskega BBC v današnjem poročilu zapisal generalštab ukrajinskih oboroženih sil.

Navajajo še, da naj bi bil glavni cilj ruskih enot prebiti obrambo ukrajinskih sil v regiji Doneck. Poskušali naj bi tudi prevzeti popoln nadzor nad mestom Mariupolj, ob tem pa še naprej obstreljujejo mesto Harkov na severovzhodu Ukrajine.

Predstavniki ameriškega obrambnega ministrstva so medtem po navedbah BBC sporočili, da naj bi bil umik Rusije iz Kijeva in Černigiva zdaj končan.

Mesto Černigiv severno od Kijeva je še pred nekaj dnevi oblegala ruska vojska. Tamkajšnji lokalni uradnik je danes za BBC dejal, da so imeli komaj kaj hrane in vode, več tednov pa so živeli brez elektrike. Nekatera območja so popolnoma uničena.

Visoki predstavnik Pentagona, ki je želel ostati neimenovan, je dejal še, da je bilo v Ukrajino poslanih 130 ruskih bataljonov, več kot 80 pa naj bi jih bilo še vedno v državi.

Ruska vojaška ofenziva na vzhodu Ukrajine se torej krepi. Rusija in proruske sile po navedbah BBC zdaj nadzorujejo približno 90 odstotkov regije Lugansk in več kot polovico Donecka.