Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

poroka na prvi pogled vstopna Njena.si

Tekmovali sta v dveh šovih, zdaj se bosta ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski pravi, da je več visokih uradnikov razrešil zaradi korupcije

Deli na:
Zelenski pravi, da je več visokih uradnikov razrešil zaradi korupcije

Volodimir Zelenski ob nedavnem obisku v ameriškem kongresu - Foto: STA

Razrešitev več visokih ukrajinskih uradnikov zaradi domnevnih nepravilnosti in korupcije je bila potrebna, je v svojem rednem nagovoru v torek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem se je previdno odzval na novico, da naj bi nemški kancler Olaf Scholz privolil v dobavo tankov leopard Kijevu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"To je pošteno, potrebno za našo obrambo in pomaga pri našem približevanju evropskim institucijam," je Zelenski dejal med večernim nagovorom. "Potrebujemo močno državo in Ukrajina bo to tudi postala," je dodal glede menjav na več visokih položajih.

Več visokih ukrajinskih uradnikov je v torek po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije odstopilo. Med njimi so namestnik vodje kabineta ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko, namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, štirje namestniki ministrov in guvernerji petih ukrajinskih regij.

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni že v ponedeljek napovedal spremembe v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah. V Ukrajini sicer številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda med vojno.Medtem se je Zelenski v nagovoru previdno odzval na novico, da naj bi nemški kancler Scholz, ki bo danes na to temo tudi nagovoril nemški bundestag, privolil v dobavo bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Veliko truda, besed in obljub," je dejal Zelenski in poudaril, da je pomembno, da "vidimo realnost". "Ne gre za pet, deset ali petnajst tankov. Potreba je večja. Vsak dan delamo vse potrebno, da bi zapolnili primanjkljaj. Hvaležen sem vsem, ki nas pri tem podpirajo," je pojasnil in dodal, da se morajo pogovori o dobavi leopardov "končati z odločitvami", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev in več zahodnih držav, med njimi Poljska in Finska, že dlje časa pozivajo Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, vendar je bila do tega doslej zadržana.