stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski pozval vse civiliste, naj zapustijo regijo Doneck, sicer jih bodo Rusi ubili

Deli na:
Zelenski pozval vse civiliste, naj zapustijo regijo Doneck, sicer jih bodo Rusi ubili

Ukrajinski predsednik se je zahvalil slovenskemu narodu. - Foto: Bobo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči v video nagovoru pozval vse civiliste, naj zapustijo vzhodno regijo Doneck, saj jim v nasprotnem primeru grozi smrt. Uradni Kijev je pred tem v soboto zvečer objavil odlok o obvezni evakuaciji iz Donecka, ki je tarča silovitih napadov ruskih sil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zelenski je sodržavljane ponoči posvaril, da se spopadi v regiji Doneck stopnjujejo in se bodo še zaostrovali. "Več ljudi kot bo zdaj zapustilo regijo Doneck, manj jih bo imela ruska vojska čas ubiti," je opozoril.

Kot je še dejal, je vlada odredila obvezno evakuacijo iz Donecka. "Odidite, pomagali vam bomo. V tej fazi vojne je teror glavno orožje Rusije," je poudaril in zatrdil, da bodo naredili vse, da rešijo čim več življenj.

Rusija je sicer že okupirala večji del Donecka, a na območjih, ki ostajajo pod nadzorom ukrajinskih sil, naj bi po ocenah Kijeva še vedno živelo dobrih 200.000 civilistov. Med njimi naj bi bilo okoli 50.000 otrok.

Odlok ukrajinske vlade o obvezni evakuaciji, objavljen v soboto zvečer, opozarja, da je evakuacija ljudi, še posebej otrok, pred zimo nujna. "Treba jih je evakuirati, ne morete jih izpostaviti smrtni nevarnosti pozimi brez gretja, luči, brez možnosti, da bi se ogreli," je zapisalo ukrajinsko ministrstvo za reintegracijo začasno okupiranih ozemelj.

Podpredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk, ki vodi štab za evakuacijo, je medtem v soboto izjavila, da morajo ljudje, ki želijo ostati v Donecku, podpisati posebno izjavo, da se zavedajo življenjske nevarnosti, ki ji bodo s tem izpostavljeni.