nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

Anja Širovnik Njena.si

Anja (Sanjski moški) našla srečo v ljubezni?

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski pozval vse civiliste, naj zapustijo regijo Doneck, sicer jih bodo Rusi ubili

Deli na:
Zelenski pozval vse civiliste, naj zapustijo regijo Doneck, sicer jih bodo Rusi ubili

Ukrajinski predsednik se je zahvalil slovenskemu narodu. - Foto: Bobo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči v video nagovoru pozval vse civiliste, naj zapustijo vzhodno regijo Doneck, saj jim v nasprotnem primeru grozi smrt. Uradni Kijev je pred tem v soboto zvečer objavil odlok o obvezni evakuaciji iz Donecka, ki je tarča silovitih napadov ruskih sil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zelenski je sodržavljane ponoči posvaril, da se spopadi v regiji Doneck stopnjujejo in se bodo še zaostrovali. "Več ljudi kot bo zdaj zapustilo regijo Doneck, manj jih bo imela ruska vojska čas ubiti," je opozoril.

Kot je še dejal, je vlada odredila obvezno evakuacijo iz Donecka. "Odidite, pomagali vam bomo. V tej fazi vojne je teror glavno orožje Rusije," je poudaril in zatrdil, da bodo naredili vse, da rešijo čim več življenj.

Rusija je sicer že okupirala večji del Donecka, a na območjih, ki ostajajo pod nadzorom ukrajinskih sil, naj bi po ocenah Kijeva še vedno živelo dobrih 200.000 civilistov. Med njimi naj bi bilo okoli 50.000 otrok.

Odlok ukrajinske vlade o obvezni evakuaciji, objavljen v soboto zvečer, opozarja, da je evakuacija ljudi, še posebej otrok, pred zimo nujna. "Treba jih je evakuirati, ne morete jih izpostaviti smrtni nevarnosti pozimi brez gretja, luči, brez možnosti, da bi se ogreli," je zapisalo ukrajinsko ministrstvo za reintegracijo začasno okupiranih ozemelj.

Podpredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk, ki vodi štab za evakuacijo, je medtem v soboto izjavila, da morajo ljudje, ki želijo ostati v Donecku, podpisati posebno izjavo, da se zavedajo življenjske nevarnosti, ki ji bodo s tem izpostavljeni.