ana vurcer Odkrito.si

Znana slovenska pevka žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za sredo, 26. junija

hišna številka Petisvet.si

Vaša hišna številka razkriva vse o vas

vročina, živalski vrt madrid, 25.6.2019 Svet24.si

Vročina prodira, ogroženi so junijski rekordi

moški, gospodinjstvo Svet24.si

Mačo ali copata? Kaj mislite, katerih moških je ...

pop 18412X0064 Njena.si

Natalija Gros se spominja svojega pokojnega moža

Mateja Ropoša Njena.si

Obraz POP TV se je razveselil prvega otroka

Svet

Zelena luč za tožbo proti pravosodnemu ministru ZDA

Deli na:
Zelena luč za tožbo proti pravosodnemu ministru ZDA

Foto: arhiv Reporterja - William Barr

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek pričakovano pooblastil predsednika pravosodnega odbora Jerryja Nadlerja, da zaradi zanemarjanja uradnih pozivov na zaslišanje in predajo dokumentov vloži civilno tožbo proti pravosodnemu ministru ZDA Williamu Barru in nekdanjemu pravniku Bele hiše Donu McGahnu.

Nadler in demokrati od Barra zahtevajo celotno, necenzurirano preiskovalno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja. Od McGahna pa želijo, da pod prisego priča, da je predsednik ZDA Donald Trump od njega zahteval, naj poskrbi, da bo Mueller sredi preiskave odpuščen, kasneje pa mu je naročil, naj o tem laže in ukaz zanika. McGahn je med kladivom in nakovalom in je tiho, Barr pa se je načeloma dogovoril o predaji zahtevane dokumentacije.

Resolucija prav tako pooblašča predsednike drugih odborov predstavniškega doma, ki se ukvarjajo s preiskavami Trumpa, njegove vlade in sodelavcev, da v primeru nadaljevanja zanemarjanja pozivov vlagajo tožbe.

"Ta vlada postavlja pod vprašaj osnovno funkcijo kongresa, ki je nadzor vlade. Takšnega skrivanja dejstev ni bilo vse od afere Watergate," je dejal predsednik odbora za vladni nadzor in reforme Elijah Cummings.

Resolucija je bila potrjena po strankarski liniji z 229 glasovi podpore in 191 glasovi proti. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je s tem dobila nekaj premora pred odločitvijo, ali bodo proti Trumpu sprožili formalni postopek odstavitve s položaja (impeachment). Sama si tega, kot poudarja, ne želi, ker bo senat potem Trumpa opral krivde, ampak bi predsednika raje videla v zaporu, ko ne bo več na položaju.

Loading...