atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

bohinj-jezero_bobo_25.12.16 Svet24.si

Na Forbsovi lestvici 20 najbolj varnih evropskih ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Svet

Zelena luč za tožbo proti pravosodnemu ministru ZDA

Deli na:
Zelena luč za tožbo proti pravosodnemu ministru ZDA

William Barr - Foto: arhiv Reporterja

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek pričakovano pooblastil predsednika pravosodnega odbora Jerryja Nadlerja, da zaradi zanemarjanja uradnih pozivov na zaslišanje in predajo dokumentov vloži civilno tožbo proti pravosodnemu ministru ZDA Williamu Barru in nekdanjemu pravniku Bele hiše Donu McGahnu.

Nadler in demokrati od Barra zahtevajo celotno, necenzurirano preiskovalno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja. Od McGahna pa želijo, da pod prisego priča, da je predsednik ZDA Donald Trump od njega zahteval, naj poskrbi, da bo Mueller sredi preiskave odpuščen, kasneje pa mu je naročil, naj o tem laže in ukaz zanika. McGahn je med kladivom in nakovalom in je tiho, Barr pa se je načeloma dogovoril o predaji zahtevane dokumentacije.

Resolucija prav tako pooblašča predsednike drugih odborov predstavniškega doma, ki se ukvarjajo s preiskavami Trumpa, njegove vlade in sodelavcev, da v primeru nadaljevanja zanemarjanja pozivov vlagajo tožbe.

"Ta vlada postavlja pod vprašaj osnovno funkcijo kongresa, ki je nadzor vlade. Takšnega skrivanja dejstev ni bilo vse od afere Watergate," je dejal predsednik odbora za vladni nadzor in reforme Elijah Cummings.

Resolucija je bila potrjena po strankarski liniji z 229 glasovi podpore in 191 glasovi proti. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je s tem dobila nekaj premora pred odločitvijo, ali bodo proti Trumpu sprožili formalni postopek odstavitve s položaja (impeachment). Sama si tega, kot poudarja, ne želi, ker bo senat potem Trumpa opral krivde, ampak bi predsednika raje videla v zaporu, ko ne bo več na položaju.

loading...
Loading...