oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Že 60 odstotkov Brazilcev želi, da parlament odstavi predsednico

Deli na:
Že 60 odstotkov Brazilcev želi, da parlament odstavi predsednico

Foto: Getty Images

Spodnji dom brazilskega parlamenta je v četrtek ustanovil 65-članski odbor, ki ima dva tedna časa, da se odloči, ali bo nadaljeval postopek odstavitve 68-letne predsednice države Dilme Rousseff zaradi poneverjanja državnih financ v času kampanje za drugi mandat leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je Rousseffova dobila udarec od zveznega sodnika, ki je blokiral njeno imenovanje nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve na položaj šefa njenega kabineta. Brazilci so ogorčeni, ker menijo, da je bilo imenovanje opravljeno le za to, da se zaščiti 70-letnega Lulo pred zaporom.

Tožilstvo ga želi aretirati, ker naj bi v okviru obsežne korupcijske afere okrog državne naftne družbe Petrobras dobil luksuzno stanovanje. Kot vodja kabineta Rousseffove pa bi imel imuniteto. A zvezni sodnik je ob tem blokira njegovo imenovanje na katerikoli drugi položaj, ki bi mu prav tako zagotovil imuniteto pred pregonom.

Lula očitke zavrača, Rousseffova pa govori o poskusu državnega udara. Kljub izvolitvi za drugi mandat leta 2014 ji podpora med volivci usiha. Podpira jo le okrog deset odstotkov Brazilcev, kar 60 odstotkov pa jih želi, da jo parlament odstavi. Po novici o ustanovitvi odbora za odstavitev predsednice so indeksi brazilskih borz krepko poskočili.

Rousseffovi očitajo, da je skrivala proračunsko luknjo z izposojo denarja od državnih bank, s katerim je pokrivala stroške proračunske porabe. S tem naj bi nadaljevala tudi leta 2015, ko je začela drugi mandat.

Odbor se mora najprej odločiti, ali bo nadaljeval postopek odstavitve, potem bi lahko o tem odločal 513-članski spodnji dom parlamenta. Za potrditev odstavitve je potrebna dvotretjinska večina. V tem primeru bo predsednica začasno suspendirana, dokler o njeni usodi ne odloči senat, ki jo lahko odstavi, a je tu prav tako potrebna dvotretjinska večina. Koalicija predsednice ima trenutno v spodnjem domu 314 članov in lahko brez težav blokira odstavitev.