Revija Reporter
Svet

ZDA zavračajo pogajanja z "neracionalnim" diktatorjem Kim Jong Unom

STA

9. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley je zavrnila pozive k pogajanjem med Washingtonom in Pjongjangom z mnenjem, da Severno Korejo vodi neracionalni voditelj.

K pogajanjem poziva Kitajska, Haleyjeva pa je dejala, da to ne bi bil problem, če bi šlo za katerokoli drugo državo ne pa Severno Korejo.

Haleyjeva je izjavo dala po zasedanju Varnostnega sveta ZN za zaprtimi vrati o Severni Koreji in njenih zadnjih raketnih izstrelkih. Severno Korejo vodi komunistični diktator, ki sproti odstranjuje vse, ki bi mu lahko bili nevarni za oblast, mednarodno skupnost pa skuša izsiljevati z jedrskim programom in raketnimi izstrelki.

Doslej mu je to prineslo le dodatne sankcije. Varnostni svet je od prvega jedrskega poskusa pred desetletjem doslej potrdil šest resolucij s sankcijami. Severna Koreja se jim izogiba preko lažnih podjetij v tujini.

"To je oseba, ki ne deluje racionalno ali jasno. Trenutno ocenjujejo kako ravnati z njim v prihodnje," je dejala in dodala, da so vse opcije na mizi. Preden pa jih bodo začeli jemati resno, morajo videti kake pozitivne korake.

Pjongjang je v ponedeljek poslal štiri rakete v smeri Japonske, ki so padle v morje. ZDA so nato v Južni Koreji začele nameščati protiraketni obrambni sistem THAAD.