Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA zaradi Palestine izstopile iz Unesca

Deli na:
ZDA zaradi Palestine izstopile iz Unesca

Foto: Reuters

ZDA se umikajo iz članstva v Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je danes napovedal State Department.

Generalna direktorica te organizacije Irina Bokova je že izrazila obžalovanje zaradi te odločitve Washingtona, ki je povezana s sprejemom Palestine v članstvo organizacije leta 2011.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu v Pariz sporočil sam ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev naj bi začela veljati 31. decembra.

Bokova je v odzivu izrazila globoko obžalovanje in izrazila prepričanje, da "Unesco še nikoli ni bil tako pomemben za ZDA ali ZDA za Unesco", tudi glede na porast nasilnega ekstremizma in terorizma v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ozadju je spor zaradi sprejema Palestine v članstvo organizacije leta 2011. Tedaj je na zasedanju Generalne skupščine Unesca to odločitev podprlo 107 držav, med njimi tudi Slovenija.

ZDA so potem še isti dan protestno ustavile financiranje Unesca, ki je sicer znašalo kar okoli petino vseh sredstev organizacije. Dve leti kasneje so zaradi neplačevanja članarine izgubile tudi volilne pravice v organizaciji, vendar pa so vztrajale kot članica.