Revija Reporter
Svet

ZDA zaradi napadov v Jemnu prekinile dobavo streliva Savdski Arabiji

STA

14. dec. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

ZDA so se odločile prekiniti dobavo streliva Savdski Arabiji, saj ne podpirajo njihove vojaške kampanje proti upornikom v Jemnu.

Zaradi kampanje so umrli tudi številni civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za AFP dejal predstavnik ameriške administracije, so s tem dali vedeti, da ameriško varnostno sodelovanje ni le "prazen ček", ki se ga lahko izpolni po želji.

ZDA imajo že nekaj časa pomisleke glede ravnanja Savdske Arabije in njenih zračnih napadov v Jemnu, zato so se odločile, da bodo ustavile nekatere dobave streliva v tujino, je še povedal vir.

Drugi viri so za AFP potrdili, da gre za natančno vodeno strelivo ameriškega podjetja Raytheon.

ZDA imajo s Savdsko Arabijo zapletene odnose, saj ne podpirajo njihove kampanje v Jemnu, vendar so se do nedavnega vzdrževale komentarjev, ker so potrebovale njihovo podporo v jedrskih pogajanjih z Iranom, ki so potekala istočasno kot vojna v Jemnu.

Odnosi so se dodatno zaostrili, ko je ameriški kongres potrdil zakon, ki omogoča sorodnikom žrtev terorističnih napadov v ZDA leta 2001, da tožijo tuje države, kar pa zadeva predvsem Savdsko Arabijo, saj je bilo 15 od 19 teroristov 11. septembra njenih državljanov. Ameriški predsednik Barack Obama je sicer uporabil veto na predlog zakona, ki pa so ga v kongresu preglasovali.

Za ZDA je bilo dovolj, ko je koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu izvedla zračni napad na pogrebno dvorano v Sani, v katerem je umrlo več kot 140 ljudi. ZDA so takrat napovedale preiskavo, ali je podpora koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije skladna z ameriškimi zunanjepolitičnimi cilji in vrednotami.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani v podporo jemenski vladi sprožila vojaško operacijo proti hutijskim upornikom. Jemen je prizorišče spopadov vse od septembra 2014, ko so Hutiji vdrli v prestolnico Sana. Uporniki še vedno nadzirajo več delov države, tudi glavno mesto.