Revija Reporter
Svet

ZDA: Privilegiran status Pakistana pod vprašajem

STA

23. avg. 2017 11:25 Osveženo: 11:25 / 23. 8. 2017

Deli na:

Rex Tillerson

Profimedia

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v torek posvaril Pakistan, da bi lahko izgubil privilegiran status ameriškega zaveznika, če bo še naprej nudil zatočišče skrajnežem in teroristom.

"Imamo določene vzvode, kar se tiče pomoči, njihovega statusa partnerske države v Natu - vse to lahko damo na mizo," je opozoril Tillerson. Po njegovih besedah se mora Pakistan odločiti, kaj je v najboljšem dolgoročnem interesu države.

Ameriški predsednik Donald Trump je ob predstavitvi nove strategije za Afganistan opozoril Pakistan, da ZDA ne bodo več tolerirale, da ta država nudi zatočišče skrajnežem in teroristom, ki izvajajo napade na ameriške in afganistanske sile preko meje.

Pakistanu je zagrozil s posledicami, če ne bo sodeloval z ZDA. "Pakistanu plačujemo milijarde in milijarde dolarjev - oni pa istočasno gostijo točno tiste teroriste, proti katerim se mi borimo," je bil oster.

"Predsednik je jasno povedal, da bomo napadali teroriste, kjerkoli živijo," je dejal Tillerson na brifingu z novinarji, na katerem je predstavil podrobnosti strategije.

"Opozorili smo ljudi, da se pazite, če nudite zatočišče teroristom. Ukrepali bomo proti tistim, ki nudijo zatočišče, in od njih bomo zahtevali, da prenehajo to početi," je dejal ameriški državni sekretar.

Pakistan je v odzivu na Trumpove očitke izrazil razočaranje in zavrnil obtožbe, da podpira teroristične skupine. "Nobena država na svetu ne trpi tako kot Pakistan zaradi terorizma, ki pogosto prihaja z onkraj naših meja. Zato smo razočarani, da ameriška strategija ne upošteva ogromnega žrtvovanja pakistanskega naroda v teh prizadevanjih," je sporočilo pakistansko zunanje ministrstvo.