državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA pripravljene na omejene pogovore z Rusijo glede Sirije

Deli na:
ZDA pripravljene na omejene pogovore z Rusijo glede Sirije

Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je v četrtek povedal, da so se ZDA pripravljene pogovarjati z Rusijo o njeni vlogi v Siriji, potem ko je ta tja v podporo režimu predsednika Bašarja al Asada poslala težko orožje in vojake. Pogovore med vojskama obeh držav je predlagala Rusija.

Earnest je sicer dejal, da so ZDA odprte le za omejene taktične pogovore z Rusijo, če bodo ti lahko pomagali pri doseganju ciljev koalicije proti Islamski državi in zagotovili varno izvajanje operacij te koalicije. "Mi smo že dlje časa za konstruktivni prispevek Rusije h koaliciji proti IS," je dejal Earnest.

Ni pa razložil, ali je Washington pripravljen na vojaške pogovore ali civilne. Vojski obeh držav več nimata stikov, odkar je odnose med državama zaostrila kriza v Ukrajini, še posebej ruska priključitev polotoka Krim.

Rusija od vsega začetka podpira al Asadov režim in je dosledno blokirala resolucije Varnostnega sveta ZN proti njemu. ZDA al Asada krivijo za državljansko vojno in želijo, da zapusti oblast. Vendar pa je razen al Asadove vojske trenutno v Siriji najmočnejša sila IS in Rusija svari, da vztrajanje pri al Asadovem odstopu ni modro.