pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA opazile premik ruske vojske na meji z Ukrajino

Deli na:
ZDA opazile premik ruske vojske na meji z Ukrajino

Foto: Reuters

ZDA so opazile premik ruske vojske blizu ukrajinske meje, vendar brez znakov popolnega umika, je danes dejal visok predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John McHugh. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je sicer med obiskom v Sarajevu izjavil, da je še vedno precej zaskrbljen nad stanjem v Ukrajini.

"Doslej so znani premiki ruske vojske, a od nobenega vira, ne Pentagona ne Nata nisem prejel nobene potrditve, da se izvaja umik vojakov z meje," je danes v okviru obiska v Estoniji med drugim dejal McHugh.

Rasmussen pa je ob robu obiska poplavljenih območij na Balkanu danes po poročanju hrvaške agencije Hina novinarjem dejal, da je rešitev krize v Ukrajini mogoča le po politični poti. Obenem je opozoril, da še ni dejanskih dokazov, da je Rusija umaknila svoje vojske z meja z Ukrajino, kot to trdi ruski predsednik Putin.

Prav tako je dodal, da je zelo zaskrbljen nad stanjem v Ukrajini. "Upam, da bodo predsedniške volitve v nedeljo prinesle rezultat, ki bo pripeljal do večje politične stabilnosti, saj je edini način reševanja krize političen in diplomatski," je še dejal ter pozval vse vpletene strani v ukrajinski krizi k političnemu dialogu.

Agencija Ria novosti je sicer ob sklicevanju na rusko ministrstvo za obrambo poročala, da naj bi se umik ruskih vojakov v svoje stalne baze zaključil do 1. junija. Sicer pa da vojaki zdaj že pospravljajo opremo in se pripravljajo na vrnitev-



Povratek ruskih vojaških enot v njihove stalne baze je Putin odredil že v ponedeljek, vendar sta Nato in Pentagon kasneje izjavila, da nista videla nobenih znakov umika vojaških enot.

Rusija je sicer svoje "vojaške vaje" v regijah Rostov, Belgorod in Brjansk začela konec aprila, ko je Kijev začel vojaško operacijo proti ukrajinskim rusko govorečim jugovzhodnim regijam Ukrajine. Že od konca marca pa je bilo na meji z Ukrajino nameščenih okoli 40.000 ruskih vojakov.

Kijev in Zahod sta zaradi zaradi njihove namestitve v neposredni bližini Ukrajine obtožila Rusijo, da se pripravlja na invazijo na vzhodni del Ukrajine. Moskva pa na drugi strani to vztrajno zanika in zatrjuje, da so vojaške vaje načrtovani dogodki, odprti za zunanje opazovalce.

Sicer pa je ukrajinski parlament v torek po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA separatiste na vzhodu Ukrajine pozval k takojšnji predaji orožja in pospešitvi praznjenja zasedenih stavb. Agencija med drugim še povzema besede tiskovnega predstavnika "protiteroristične operacije" Vladislava Selezinova, da je trenutno v teku preiskava dveh prijetih agentov, ki sta v Rusiji opravila vojaške treninge, nato pa so ju v Ukrajino poslali z namenom, da izpeljeta teroristične akcije, vključno z umori.