pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA nasprotujejo dostavi francoskih vojaških ladij Rusiji

Deli na:
ZDA nasprotujejo dostavi francoskih vojaških ladij Rusiji

Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je v torek ponovila ameriško nasprotovanje dostavi dveh v Franciji zgrajenih ladij za prevoz helikopterjev razreda mistral Rusiji. Dostavi nasprotuje tudi Velika Britanija, Francija pa vztraja pri vsaj delni uresničitvi pogodbe.

"Jasno mislimo, da je to povsem neprimerno in smo jim povedali, da tega ne bi smeli storiti. Nihče ne bi smel dostavljati orožja Rusiji," je dejala Harfova in dodala, da so to povedali neposredno zunanjemu ministru Laurentu Fabiusu.

Britanski premier David Cameron je kolege iz EU pozval k uvedbi embarga na orožje proti Rusiji zaradi sestrelitve malezijskega potniškega letala nad Ukrajino in dejal, da bi bila francoska dostava vojaških ladij Rusiji v tem času "nepredstavljiva".

Francoski predsednik Francosi Hollande je takšne pozive dal na hladno v ponedeljek, ko je vprašal, ali naj Francija potem Rusiji vrne plačan denar. Hollande je dejal, da so Rusi pač plačali in prvo od dveh ladij, ki je skoraj dokončana, bodo dostavili oktobra.

Na vprašanje o drugi ladji, pa je Hollande odvrnil, da bo to odvisno od obnašanja Rusije. Pogodba za gradnjo dveh nosilk helikopterjev v vrednosti 1,2 milijarde evrov je bila podpisana junija 2011 in Francija bo po besedah Hollanda držala besedo.

Rusija je na prihod ladij pripravljena, saj je predsednik Vladimir Putin podpisal zakon, ki obe ladji izvzema iz plačila davka na dodano vrednost. Pogodbo sta sklenili državni podjetji DCNS in Rosoboronexport.



Ladji, ki lahko nosita po 16 helikopterjev in več kot 50 oklepnikov ter 700 mornarjev, gradijo v pristanišču Saint Nazaire ob Atlantiku, kjer so veseli delovnih mest. V mestu je že okrog 400 ruskih mornarjev, ki se urijo na prvi skoraj zgrajeni ladji Vladivostok. Drugo ladjo so poimenovali Sevastopol.

Britanske in ameriške pomisleke je v torek po vrnitvi iz Bruslja, kjer je EU sprejela dodatne sankcije proti Rusiji, zavrnil tudi Fabius. Za televizijo TF1 je povedal, da naj Britanci najprej pometejo pred lastnim pragom.

"Mojim dragim britanskim prijateljem sem povedal, da se dajmo pogovoriti o finančnem sektorju. Zdi se mi, da je v Londonu kar nekaj ruskih oligarhov," je dejal Fabius in na vprašanje, ali to pomeni, da naj se Britanci brigajo zase, odgovoril pritrdilno.

ZDA in EU od začetka ukrajinske krize postopoma zaostrujeta sankcije proti Rusiji, ki jo obtožujeta vpletanja v notranje zadeve suverene države s podporo separatistom. Za predsednika ZDA Baracka Obamo je pomembno, da so partnerji usklajeni.

Vendar pa je v ZDA po sestrelitvi malezijskega letala vse več pozivov, naj Washington sam uvede precej bolj boleče sankcije, kot so dosedanje. EU je v škripcih, saj je Nemčija odvisna od ruskega plina, Francija prodaja mistrala, Velika Britanija pa neguje ruski finančni kapital.