Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA in Rusija dosegli dogovor glede sirskega kemičnega orožja

Deli na:
ZDA in Rusija dosegli dogovor glede sirskega kemičnega orožja

Foto: Reuters

ZDA in Rusija sta danes dosegli dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja. V skladu z dogovorom mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti dostop do njih, sta danes po pogovorih v Ženevi sporočila zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov.

Kerry in Lavrov sta ob koncu tridnevnih pogovorov dosegla dogovor, po katerem mora Sirija v roku tedna dni predložiti seznam vseh zalog kemičnega orožja, mednarodnim inšpektorjem pa dovoliti "takojšen in neomejen" dostop do svojih zalog kemičnega orožja, preden bi te v celoti odstranili ali uničili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kerry je poudaril, da svet od režima sirskega predsednika Bašarja al Asada pričakuje, da izpolni obljubo o uničenju kemičnega orožja. "Ni prostora za igrice, možno je le polno izpolnjevanje (obvez) s strani Asadovega režima," je opozoril.

V skladu z okvirnim dogovorom v šestih točkah, ki ga je na današnji novinarski konferenci predstavil Kerry, bi bilo treba sirsko kemično orožje odstraniti ali uničiti do sredine leta 2014, uničeno pa bi moralo biti zunaj Sirije. Kerry ob tem pričakuje, da bi inšpektorji prišli v Sirijo najkasneje do novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Kerry je ob tem tudi pojasnil, da bi bila uporaba vojaške sile proti Siriji možna, v kolikor Damask ne bi izpolnjeval današnjega dogovora ali bi bilo kemično orožje ponovno uporabljeno. Potem bi Varnostni svet lahko razmislil o uporabi ukrepov po VII. poglavju Ustanovne listine ZN, ki omogočajo tudi uporabo sile.

ZDA so večkrat poudarile, da je uporaba kemičnega orožja "rdeča črta", katere prekoračitev bi spremenila stališče ZDA glede morebitnega vojaškega napada v Siriji, po domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska pa so zagrozile z napadom. Napetost je uspela umiriti Rusija, ki je predstavila načrt, v skladu s katerim bi sirski režim prepustil nadzor nad kemičnim orožjem mednarodni skupnosti.

Lavrov je sicer na novinarski konferenci dejal, da so na pogovorih dosegli cilj, ki sta ga ob robu vrha skupine držav G20 v Sankt Peterburgu v začetku septembra določila predsednika obeh držav. Kerry pa se je ob tem tudi zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za pripravljenost, da se doseže dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.