vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

milan-gačanovič---gacho Njena.si

Bo Gacho boter Hajdinemu in Anžetovemu otroku?

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA: Če Rusija napade Ukrajino, se mora Nemčija odpovedati Severnemu toku II

Deli na:
ZDA: Če Rusija napade Ukrajino, se mora Nemčija odpovedati Severnemu toku II

Antony Blinken - Foto: Wikimedia

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po srečanju z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock v Washingtonu dejal, da bi morala Nemčija odstopiti od projekta plinovoda Severni tok II, če bo Rusija napadla Ukrajino.

"Z našega vidika je zelo težko sprejeti tok plina skozi ta plinovod, če Rusija obnovi svojo agresijo," je med drugim dejal Blinken na skupni novinarski konferenci z Baerbockovo na State Departmentu.

Baerbockova pa je na vprašanje, ali se je Nemčija pripravljena odpovedati projektu odgovorila le, da bo sprejela učinkovite ukrepe skupaj z evropskimi zavezniki, če bo Rusija plin skušala izkoristiti kot orožje.

ZDA in Nemčija nimata enakega stališča do omenjenega plinovoda, ki bo dobavljal plin iz Rusije do Nemčije mimo Ukrajine. Vendar pa se je vlada predsednika ZDA Joeja Bidna odpovedala sankcijam proti nemškim podjetjem, ki sodelujejo v projektu.


Blinken je na novinarski konferenci ponovno zagrozil Rusiji z ogromnimi posledicami, če se res odloči za invazijo. Ameriški in ruski uradniki bodo imeli varnostne pogovore 10. januarja v Ženevi in potem na sedežu zveze Nato ter v okvirju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Blinken je dejal, da bo za uspeh pogovorov najprej potrebno zmanjšanje napetosti. "Zelo težko bo doseči napredek v ozračju povečevanja napetosti in grožnje z naperjeno pištolo v glavo Ukrajine," je dejal Blinken.

Baerbockova je pred odhodom na svoj prvi uradni obisk v ZDA dejala, da bo poudarjala pomen dialoga z Rusijo. "Skupno stališče Evropejcev in ZDA je jasno: ruska dejanja nosijo jasno ceno in edina pot iz krize je skozi dialog," je dejala v Berlinu in to ponovila tudi v Washingtonu.

ZDA in Nemčija prav tako nimata enakega stališča glede oboroževanja Ukrajine za obrambo pred Rusijo. Baerbockova je dejala, da nemška vlada ne razmišlja o izvozu orožja v Ukrajino. Blinken pa je dejal, da bodo ZDA Ukrajino še naprej oskrbovale z obrambnim orožjem.