stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA blaži embargo na uvoz iz Kube

Deli na:
ZDA blaži embargo na uvoz iz Kube

Foto: Reuters

Ameriška predsedniška administracija je v petek napovedala ublažitev embarga na uvoz blaga iz Kube, in sicer za majhna zasebna kubanska podjetja. Poteza predstavlja pomemben korak v medsebojnem odnosu med državama v zadnjega pol stoletja.

State Department je objavil seznam dobrin in storitev neodvisnih kubanskih podjetnikov, ki jih bo mogoče uvoziti v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Seznam, ki je dostopen na spletni strani ameriškega ministrstva za zunanje zadeve, zajema blago in storitve, ki se lahko uvozijo v ZDA. Nanj se ne uvrščajo živali ter izdelki živalskega in rastlinskega izvora, alkohol in cigarete, minerali, kemijski izdelki, tekstil, avtomobili, letala, električne in elektronske opreme ter orožje in strelivo.

V okviru omilitve embarga proti Kubi Washington med drugim odslej tudi dopušča, da "Američani Kubancem pošiljajo neomejena sredstva z namenom pomagati zasebnim družbam in neodvisnim nevladnim organizacijam," še navaja State Department.

Ameriške družbe imajo pravico na Kubo izvoziti tudi gradbeni material ali opremo za kubanski zasebni sektor.

V skladu s tem lahko ameriške družbe za telekomunikacije in internet prav tako vlagajo v Kubo. Tako je ameriška spletna stran Netflix v ponedeljek na Kubi že odprla svoje storitve, in to kljub majhnemu številu Kubancev, ki imajo napeljano internetno povezavo do doma.

Ameriški in kubanski predsednik, Barack Obama in Raul Castro sta 17. decembra lani najavila začetek zgodovinskega diplomatskega zbliževanja, kar naj bi se v prvi vrsti dokazalo predvsem v ponovnem odprtju veleposlaništev. Vladi obeh držav sta imeli prve delovne pogovore v Havani konec januarja.