Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaročenka grozljivo umorjenega Hašodžija toži savdskega prestolonaslednika, ki naj bi naročil novinarjev umor

Deli na:
Zaročenka grozljivo umorjenega Hašodžija toži savdskega prestolonaslednika, ki naj bi naročil novinarjev umor

Hatice Cengiz, zaročenka umorjenega novinarja Džamala Hašodžija. - Foto: Profimedia

Zaročenka pred dvema letoma umorjenega novinarja Džamala Hašodžija je v ZDA vložila tožbo proti savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu in 28 drugim. Zaradi umora njenega zaročenca zahteva turška državljanka Hatice Cengiz odškodnino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odškodninsko tožbo je vložila skupaj z nevladno organizacijo Demokracija za arabski svet sedaj (Dawn), ki jo je ustanovil Hašodži pred svojo smrtjo.

Cengizova trdi, da je utrpela osebno in finančno škodo zaradi izgube Hašodžija, ki je bil umorjen 2. oktobra leta 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu. Pri Dawn pa trdijo, da so bili njihove operacije in cilji začasno ustavljeni zaradi izgube ustanovitelja in pomembnega člana organizacije.

"Neusmiljeno mučenje in umor gospoda Hašodžija sta šokirala ljudi po celem svetu," piše v tožbi. Prepričani so, da so želeli z umorom zaustaviti delo Hašodžija v ZDA, kjer je deloval in si prizadeval za demokratično reformo arabskega sveta, so še zapisali.

Hašodžija je 2. oktobra 2018 v savdskem konzulatu v Istanbulu brutalno umorila skupina specialcev iz Rijada. Njegovo truplo so razkosali, njegovih posmrtnih ostankov pa doslej še niso našli. Hašodži je konzulat obiskal zaradi urejanja dokumentov ob načrtovani poroki z zaročenko iz Turčije Hatice Cengiz.

Savdska Arabija je vpletenost v umor zanikala, nato pa ga le potrdila. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki je dejanski vladar v Savdski Arabiji, sicer zanika, da naj bi on osebno odredil umor. V Savdski Arabiji so decembra lani peterico moških zaradi smrti Hašodžija obsodili na smrt, še tri obtožene pa na zaporne kazni. Z umorom se ukvarjajo tudi turška sodišča.