peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Zarif: ZDA z oboroževanjem zaveznikov Perzijski zaliv spreminjajo v sod smodnika

Deli na:
Zarif: ZDA z oboroževanjem zaveznikov Perzijski zaliv spreminjajo v sod smodnika

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. - Foto: Reuters

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je ZDA obtožil, da Perzijski zaliv s prodajo svojega orožja zavezniškim državam v regiji spreminjajo v sod smodnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Lani so ZDA regiji prodale za 50 milijard dolarjev orožja. Nekatere države v regiji, ki imajo prebivalcev za tretjino manj od našega prebivalstva, porabijo 87 milijard dolarjev za vojaške nakupe," je Zarif med obiskom v Katarju povedal za televizijo Al Jazeera.

"Če govorite o grožnjah, ki prihajajo iz regije, prihajajo od ZDA in njihovih zaveznikov, ki dobavljajo orožje v regijo. S tem pa nastaja sod smodnika, ki bi ga lahko vsak čas razneslo," je poudaril.

Napetosti med Iranom in Zahodom se sicer stopnjujejo, odkar so ZDA maja lani enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in ponovno uvedle sankcije proti Teheranu.

V središču spora je v zadnjih mesecih Hormuška ožine, ki je ključna za globalno trgovino z nafto. Tam je Iran po navedbah ZDA izvedel že več napadov na tankerje, kar pa Teheran zavrača. ZDA si prizadevajo za vzpostavitev misije za varovanje trgovine prek ožine. Zaenkrat sta udeležbo pri misiji potrdila Izrael in Velika Britanija, medtem ko so druge evropske države zadržane.

Za tesnega zaveznika ZDA velja tudi Katar, ki pa ima tudi dobre odnose z Iranom. Zarif se je tam sestal s katarskim kolegom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, s katerim je govoril o vprašanjih skupnega interesa, navedbe katarske tiskovne agencije povzema AFP.

loading...
Loading...