pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Talibani prevzeli odgovornost za pokol kristjanov v Lahoreju

Deli na:
Talibani prevzeli odgovornost za pokol kristjanov v Lahoreju

Foto: Twitter

Odgovornost za nedeljski samomorilski napad v Lahoreju na vzhodu Pakistana, ki je po zadnjih podatkih reševalcev terjal 70 smrtnih žrtev, 340 ljudi pa je bilo ranjenih, so danes prevzeli pakistanski talibani. Kot so poudarili, so bili tarča napada pakistanski kristjani.

"Izvedli smo napad v Lahoreju, ker so kristjani naša tarča," je za francosko tiskovno agencijo AFP po telefonu povedal Ehansula Ehsan, tiskovni predstavnik skupine Džamat ul Ahrar (JA), ki velja za eno od vej pakistanskih talibanov. Skupina je ob tem napovedala nove napade, katerih tarče naj bi bile predvsem šole in fakultete.

Samomorilski napadalec se je razstrelil v javnem parku v Lahoreju. Silovita eksplozija je odjeknila na parkirišču parka, polnem ljudi, medtem ko so kristjani tam praznovali veliko noč.

V pakistanski provinci Pandžab so po napadu danes začeli tridnevno žalovanje za žrtvami. Zastave v provinci so spuščene na pol droga, šole in druge izobraževalne ustanove so zaprte. Zaprte so tudi tržnice. Večino žrtev napada naj bi danes pokopali.

Po navedbah vodje province Pandžab Mohameda Usmana med žrtvami prevladujejo ženske in otroci. Za zdaj ni znano, koliko je med mrtvimi in ranjenimi kristjanov, po prvih podatkih pa naj bi med žrtvami prevladovali muslimani.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad v nedeljo najostreje obsodil in pozval, naj krivce privedejo pred roko pravice. Ob tem je pozval pakistansko vlado, naj naredi vse, kar je v njeni moči, za zaščito verskih in drugih manjšin v državi.

"Fanatično nasilje" nad kristjani je v nedeljo zvečer ostro obsodil tudi Vatikan. Kot je poudaril tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi, gre za "grozen pokol več deset nedolžnih ljudi, ki meče temno senco na praznik velike noči". "Ubijalsko sovraštvo je znova zadelo najbolj nemočne. S papežem molimo za žrtve in mislimo na ranjene, družine žrtev, člane krščanskih manjšin, ki so znova tarča fanatičnega nasilja, napaden pa je ves pakistanski narod," je še dejal.

Nedeljski napad se je zgodil dve leti po podobnem napadu leta 2015, ko so se samomorilski napadalci skupine JA razstrelili v dveh katoliških cerkvah v Lahoreju. V napadih je tedaj umrlo 15 ljudi.

Skupina JA je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ena najbolj aktivnih in najokrutnejših skrajnih skupin v Pakistanu. Sunitski skrajneži po vsem Pakistanu izvajajo napade proti državi, pa tudi na nemuslimane, na primer na kristjane. Med drugim je prevzela odgovornost za napad na indijsko-pakistanski meji novembra 2014, v katerem je izgubilo življenje več kot 50 ljudi.

Skupina, ki se je septembra 2014 odcepila od krovne organizacije pakistanskih talibanov TTP, deluje v več zavezništvih. Po nekaterih informacijah naj bi vodja JA Omar Halid Horasani sklenil zavezništvo tudi s skrajno Islamsko državo (IS), skupina pa ostaja tesno povezana tudi s TTP. Po podatkih obveščevalcev je poveljniška sktruktura JA v Afganistanu, predvsem v provincah Kunar in Nuristan.

Pakistanska vojska je sicer junija 2014 sprožila ofenzivo proti islamskim skrajnežem, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida na severozahodnem plemenskem območju blizu meje z Afganistanom. Od takrat se je število napadov zmanjšalo, zadnji večji napad v Lahoreju pa je bil pred letom dni.