Revija Reporter
Svet

Zaradi požarov izredne razmere v Kaliforniji; Los Angeles v ognju

STA

4. sep. 2017 9:22 Osveženo: 9:22 / 04. 9. 2017

Deli na:

Divji požar - Alamo, Kalifornija.

Reuters

Guverner Kalifornije Jerry Brown je v nedeljo razglasil izredne razmere za Los Angeles, saj se mesto bori z enim od najobsežnejših požarov doslej.

Ognjeni zublji so zaenkrat uničili že okoli 2350 hektarjev površin, vendar je okoli 1000 gasilcem na obrobju mesta uspelo ogenj spraviti pod nadzor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi razglasitve izrednih razmer je Kalifornija dala na voljo dodatna sredstva za gašenje požarov. Gasilcem pa je nato v nedeljo le uspelo zajeziti požar. Hkrati so v zahodni ameriški državi temperature padle pod 40 stopinj Celzija, kar je pomagalo pri gašenju.

Gasilci so zato v nedeljo zvečer po lokalnem času preklicali evakuacijo ogroženih območij, znova pa je bila prevozna tudi ogrožena avtocesta. Domove je sicer zapustilo več tisoč ljudi, evakuacija pa je bila obvezna za okoli 700 stanovanjskih stavb.

Požar je konec tedna uničil tri stavbe, od tega dve stanovanjski hiši, v bolnišnico pa so zaradi dehidracije sprejeli štiri prostovoljce.

V soboto je izredne razmere prvi razglasil župan Los Angelesa Eric Garcetti, ko je požar uničil že 2000 hektarjev površin, k temu pa pozval tudi guvernerja.

Zaradi dolgotrajne vročine in suše je na ameriški zahodni obali gorelo na več deset mestih. Izredne razmere so zaradi požarov pred dnevi razglasili tudi v zveznih državah Washington in Montana. Tudi na zahodu Kanade se že od sredine avgusta borijo z gozdnimi požari.