Revija Reporter
Svet

Zaradi posmehovanja senatorju aktivistki grozi leto dni zapora

STA

4. maj. 2017 9:51 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Porotniki so na sodnem procesu tri aktiviste, ki naj bi zaslišanje senatorja Jeffa Sessionsa pred potrditvijo na položaj pravosodnega ministra ZDA motili s protestiranjem in smehom, spoznali za krive neprimernega vedenja.

Vsakemu grozi do 12 mesecev zapora in po 2000 dolarjev denarne kazni.

Največ ogorčenja je sprožil primer 61-letne Desiree Fairooz iz Virginije, ki se je kot članica organizacije Code Pink oblekla v roza barvo in v znak protesta prišla na Sessionsovo zaslišanje januarja. Republikanski senator Dick Shelby iz Alabame je nekdanjega tožilca Sessionsa pohvalil kot povsem nepristranskega ne glede na raso, zaradi česar se je Faroozova zasmejala.

Pojasnila je, da se ob po njenem prepričanju takšni očitni laži ni mogla zadržati. Prišli so varnostniki in mislila je, da ji bodo povedali, naj bo tiho, vendar so jo prijeli in aretirali. Tožilec na sojenju je trdil, da je bila glasna in ni dala miru. Poleg nje sta bila obtožena in spoznana za kriva tudi dva moška, ki sta se oblekla v uniforme rasistične organizacije Ku Klux Klan.

Vsi trije so zavračali ponudbe za priznanje krivde in nižjo kazen ter zahtevali sojenje. Spoznani so bili za krive neprimernega in motečega obnašanja ter protestiranja na območju kongresa. Kazen jim bo izrečena 21. junija. Fairoozova je zagotovila, da bo še naprej protestirala proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ne glede na to, kakšno kazen bo dobila.