zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi Olafa lani v proračun EU vrnjenih 206,5 milijona evrov

Deli na:
Zaradi Olafa lani v proračun EU vrnjenih 206,5 milijona evrov

Foto: Reuters

Evropski urad za boj proti goljufijam (Olaf) je včeraj objavil letno poročilo o svojih dejavnostih za lansko leto, iz katerega je razvidno, da so lani priporočila Olafa vodila do tega, da je bilo v proračun EU vrnjenih 206,5 milijona evrov.

Kot še razkriva poročilo, se je lani hkrati povečalo števila novih odprtih preiskav, dolžina trajanja preiskav pa se je zmanjšala. V primerjavi z zadnjimi petimi leti je Olaf tudi izdal največ priporočil.

Olaf je tako skupno priporočil izterjavo 901 milijonov evrov, ki bi se morali postopoma vrniti v proračun EU in jih nato nameniti za financiranje drugih projektov.

"Naloga Olafa je, da odkrije, preišče in prepreči goljufije, povezane s sredstvi EU. Naše delo prinaša konkretne rezultate. Zagotavlja, da je denar evropskih davkoplačevalcev porabljen za namene, za katere je bil prvotno predviden, za zagotavljanje delovnih mest in gospodarske rasti," je na novinarski konferenci v Bruslju dejal generalni direktor Olafa Giovanni Kessler.

Dodal je, da se je Olaf osredotočil na primere, kjer so Olaf najbolj potrebovali in kjer so z njegovim posredovanjem lahko kaj dosegli - kompleksne preiskave na področju strukturnih skladov, carine, tihotapljenja, trgovine in zunanje pomoči.

Skupno so Olafu v lanskem letu javne ustanove in zasebne osebe prijavile 1417 sumljivih primerov. Na novo pa je Olaf sprožil 234 postopkov.

Ob tem so v Olafu izpostavili, da rekordno število namigov lani ni posledica večjega števila goljufij v Evropi, pač pa bolj izraz povečanega zaupanja v preiskovalne sposobnosti urada.

Kot je razvidno iz poročila, je Olaf iz Slovenije v lanskem letu dobil tri informacije, eno iz javnega vira in dve iz zasebnega vira. Lani se je glede uporabe skladov EU v Sloveniji končala ena preiskava. Na podlagi priporočil Olafa se je v obdobju od 1. januarja 2007 do 31. decembra 2014, je Slovenija zabeležila eno obtožbo.

Poročilo še izpostavlja, da so na Poljskem prav so na podlagi informacij Olafa zaplenili 21 ton ponarejenih in nezakonitih pesticidov. Olaf je tudi koordiniral boj proti tihotapljenju tobaka tako znotraj kot izven EU in razkril kompleksno goljufijo, povezano z medicinsko opremo prek evropskega sklada za regionalni razvoj. Prav tako je Olaf razkril goljufije pri kmetijskih skladih in skladih za razvoj podeželja.

Olaf preiskuje goljufije v zvezi s proračunskimi sredstvi EU, korupcijo in neprimerno ravnanje zaposlenih v institucijah ter Evropski komisiji svetuje na področju boja proti goljufijam. V njem je 421 zaposlenih, od tega eden iz Slovenije, največ (73) jih prihaja iz Belgije, je še razvidno iz včeraj objavljenega Olafovega poročila.