Revija Reporter
Svet

Ob obisku Zelenskega strogi varnostni ukrepi v Dubrovniku

STA 9. okt. 2024 13:01 Osveženo: 13:11 / 09. 10. 2024

Deli na:
Ob obisku Zelenskega strogi varnostni ukrepi v Dubrovniku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in hrvaški premier Andrej Plenković - Foto: Bobo/PIXSELL

V Dubrovniku danes zaradi prihoda ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki se bo udeležil vrha Ukrajina-Jugovzhodna Evropa, veljajo izjemno strogi varnostni ukrepi. Župan Dubrovnika je dogodek opisal kot enega najzahtevnejših doslej, strokovnjaki pa opozarjajo, da v mesto prvič prihaja državnik, ki mu grozi nenehna nevarnost.

Dubrovniški župan Mato Franković je za hrvaško televizijo Nova TV v torek izpostavil, da je mesto gostilo številna srečanja, a da je vrh Ukrajina-Jugovzhodna Evropa eden najzahtevnejših.

Okoli hotela Excelsior, prizorišča vrha, je danes prepovedano ustavljanje in parkiranje, z bližnjih ulic so odstranili koše in zabojnike za smeti, je pojasnil župan. Občasno bodo zapirali tudi ceste, po katerih bodo vozila vozila delegacij. Več šol okoli hotela je za danes odpovedalo pouk.

Za varnost skrbi več sto policistov, tako na morju kot na kopnem, nadzor pa bodo izvajali tudi s termovizijskimi kamerami za velike razdalje.

Varnostni strokovnjaki so za hrvaške medije opozorili, da v Dubrovnik prvič prihaja državnik, ki mu grozi nenehna nevarnost oz. atentat. Eden od njih, Bono Marjanović, je za hrvaško javno radiotelevizijo HRT v torek dejal, da so se varnostne priprave začele v trenutku, ko je Zelenski potrdil prihod, po njegovi oceni pa za varnost skrbi okoli 1500 ljudi.

Na današnjem vrhu bo sodelovala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se bo ob robu vrha dvostransko sešla s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in z Zelenskim.

Po navedbah hrvaške vlade se bodo vrha poleg Zelenskega in Plenkovića udeležili trije predsedniki držav, pet predsednikov vlad in štirje zunanji ministri ter podpredsednica Evropske komisije za demografijo in demokracijo Dubravka Šuica. Kot je za hrvaški časnik 24sata potrdil hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, bo na vrhu tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.