Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi obiska te ameriške političarke na Tajvanu v Pekingu rožljajo z orožjem

Deli na:
Zaradi obiska te ameriške političarke na Tajvanu v Pekingu rožljajo z orožjem

Nancy Pelosi - Foto: Facebook/Nancy Pelosi

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi danes z obiskom Malezije nadaljuje azijsko turnejo. Še vedno ni potrjeno, ali bo obiskala tudi Tajvan, a je obisk vse bolj verjeten. V Beli hiši so dejali, da ima Pelosijeva pravico obiskati otok, ob tem pa opozorili na verjetnost kitajskega odgovora v obliki vojaških provokacij.

Pelosijeva je po ponedeljkovem obisku Singapurja danes prispela v Kuala Lumpur, kjer se bo srečala z malezijskim premierjem in s predsednikom tamkajšnjega spodnjega doma parlamenta, poročanje državne tiskovne agencije Bernama povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pelosijevo ta teden pričakujejo še na Japonskem in v Južni Koreji, po poročanju več ameriških in tajvanskih medijev, pa tudi na Tajvanu, ki ga sicer ni v uradnem programu obiska. Tja naj bi prispela danes zvečer, v sredo pa naj bi imela pogovore s tajvansko predsednico Tsai Ingwen.

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa so že sporočili, da bodo v primeru obiska sprejeli "močne in odločne ukrepe".

Svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši John Kirby je v ponedeljek predstavnikom medijev dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi Peking iz obiska, ki je skladen z dolgotrajno ameriško zunanjo politiko, ustvaril krizo.

Četudi naj bi administracija predsednika Joeja Bidna nasprotovala obisku Pelosijeve, je Kirby poudaril, da ima demokratska političarka pravico do tega, še navaja AFP.


Sklicujoč se na obveščevalne vire je Kirby sporočil, da ne verjamejo v neposreden napad na vojaško letalo, ki prevaža Pelosijevo, a dodal, da Kitajska v odziv na morebiten obisk pripravlja vojaški odgovor v obliki izstrelitev raket v Tajvansko ožino ali večjega vdora v tajvanski zračni prostor.

Kirby je ob tem poudaril, da ostaja politika ZDA do Tajvana nespremenjena.

Tajvanska vojska je danes sporočila, da je prepričana v svojo sposobnost, da obrani otok pred naraščajočimi grožnjami Kitajske. V sporočilu za javnost je obrambno ministrstvo navedlo, da "natančno pripravljajo različne načrte" in da bodo sile ustrezno nameščene v skladu z grožnjo.

Obisk 82-letne političarke bi bil najvišji ameriški obisk na otoku v več desetletjih. Zadnji predsednik predstavniškega doma kongresa, ki je obiskal Tajvan, je bil republikanec Newt Gingrich leta 1997.

Kitajska vsakokrat obsoja politične stike Taipeija z državami, ki v skladu s politiko ene Kitajske ne priznavajo Tajvana. Med temi državami je velika večina članic Združenih narodov, vključno z ZDA.

Kitajski voditelj Xi Jinping je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru minuli teden opozoril, naj se glede Tajvana "ne igra z ognjem". "Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli," je Xi po navedbah kitajskih medijev dejal Bidnu.