nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi naravnih katastrof od leta 1900 že kar 7000 milijard dolarjev škode

Deli na:
Zaradi naravnih katastrof od leta 1900 že kar 7000 milijard dolarjev škode

Foto: Arhiv Reporterja

Naravne katastrofe so po svetu od leta 1900 povzročile za več kot 7000 milijard dolarjev gospodarske škode, od tega skoraj 60 odstotkov poplave in neurja, je pokazala raziskava, ki so jo ta teden predstavili na srečanju Evropske geoznanstvene zveze na Dunaju.

Ob tem so naravne katastrofe, ki zajemajo tudi potrese, vulkanske izbruhe, suše, vročinske valove in požare, med letoma 1900 in 2015 zahtevale več kot osem milijonov življenj, so ocenili v raziskavi.

Več kot tretjino oz. 38,5 odstotka gospodarske škode in nekaj čez polovico smrtnih žrtev so povzročile poplave, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal James Daniell iz Tehnološkega inštituta v nemškem mestu Karlsruhe.

Daniell je popisal okoli 35.000 naravnih katastrof, ki so se zgodile v 115 letih, kar je največja tovrstna podatkovna baza. Po njegovih besedah so bile poplave glavni vzrok gospodarske škode in smrtnih žrtev. A od okoli leta 1960 so neurja in visoki valovi, ki jih neurja povzročajo, zamenjali poplave kot najbolj uničujoče sile, ki povzročajo škodo na poslopjih in infrastrukturi. Če je to posledica podnebnih sprememb, Daniell ne more oceniti.

Ob tem je Daniell poudaril, da seznam naravnih nesreč ni popoln, saj morebiti niso zajeli tistih, ki so se zgodile na začetku 20. stoletja.

Pogostost naravnih katastrof, kot so potresi in vulkanski izbruhi, je bila skozi raziskovano obdobje razmeroma konstantna.

Na splošno se je letna vrednost gospodarske škode zaradi naravnih nesreč skozi čas postopno zviševala, je pokazala raziskava. A kot odstotek od naraščajoče vrednosti vse infrastrukture po svetu, ki je trenutno ocenjena na 300.000 milijard dolarjev, se je gospodarska škoda dejansko znižala.