DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

zala-pungeršič, masterchef, sladica, sivka, sodniki Njena.si

MasterChef: Zala deležna izjemnega odziva ...

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi Kurdov evakuacija evropskih poslancev v Strasbourgu

Deli na:
Zaradi Kurdov evakuacija evropskih poslancev v Strasbourgu

Foto: Twitter

Zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu je danes prekinil protest kurdskih aktivistov, ki so zahtevali izpustitev kurdskega voditelja Abdullaha Öcalana iz turškega zapora. Protest je potekal ob 24. obletnici aretacije ustanovitelja v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki prestaja dosmrtno zaporno kazen.

Približno ducat kurdskih aktivistov je na balkonu nad plenarno dvorano Evropskega parlamenta izobesilo transparente z Öcalanovo podobo in vzklikalo gesla, sovražna do turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Poslanci, ki so prav takrat sodelovali v razpravi o zelenem načrtu za evropsko industrijo, so razpravo prekinili in zapustili dvorano, poročajo tuji mediji.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal evropski poslanec Bernard Guetta, je šlo za kurdske aktiviste, ki podpirajo PKK. Organizacija, ki že desetletja vodi upor Kurdov v Turčiji, je v tej državi prepovedana, v EU pa je uvrščena na črni seznam terorističnih organizacij.

Öcalan je znan kot vodja kurdskega upora v Turčiji. Turški agenti so ga aretirali 15. februarja 1999 v Keniji, junija istega leta pa je bil obsojen na smrt.

Leta 2022 so mu kazen znižali in danes 73-letni Öcalan prestaja dosmrtni zapor zaradi izdaje. Njegovi podporniki še naprej zahtevajo njegovo izpustitev.

Öcalan je leta 2015 iz zapora pozval PKK k razorožitvi in spravi s turško vlado po več desetletjih trajajočega konflikta med turško državo in kurdsko manjšino.

PKK je prejšnji teden po uničujočem potresu, ki je prizadel jugovzhod Turčije in dele Sirije, sporočila, da bo med reševalnimi prizadevanji začasno prekinila svoje operacije v Turčiji.