elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Svet

Zaradi Kurdov evakuacija evropskih poslancev v Strasbourgu

Deli na:
Zaradi Kurdov evakuacija evropskih poslancev v Strasbourgu

Foto: Twitter

Zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu je danes prekinil protest kurdskih aktivistov, ki so zahtevali izpustitev kurdskega voditelja Abdullaha Öcalana iz turškega zapora. Protest je potekal ob 24. obletnici aretacije ustanovitelja v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki prestaja dosmrtno zaporno kazen.

Približno ducat kurdskih aktivistov je na balkonu nad plenarno dvorano Evropskega parlamenta izobesilo transparente z Öcalanovo podobo in vzklikalo gesla, sovražna do turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Poslanci, ki so prav takrat sodelovali v razpravi o zelenem načrtu za evropsko industrijo, so razpravo prekinili in zapustili dvorano, poročajo tuji mediji.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal evropski poslanec Bernard Guetta, je šlo za kurdske aktiviste, ki podpirajo PKK. Organizacija, ki že desetletja vodi upor Kurdov v Turčiji, je v tej državi prepovedana, v EU pa je uvrščena na črni seznam terorističnih organizacij.

Öcalan je znan kot vodja kurdskega upora v Turčiji. Turški agenti so ga aretirali 15. februarja 1999 v Keniji, junija istega leta pa je bil obsojen na smrt.

Leta 2022 so mu kazen znižali in danes 73-letni Öcalan prestaja dosmrtni zapor zaradi izdaje. Njegovi podporniki še naprej zahtevajo njegovo izpustitev.

Öcalan je leta 2015 iz zapora pozval PKK k razorožitvi in spravi s turško vlado po več desetletjih trajajočega konflikta med turško državo in kurdsko manjšino.

PKK je prejšnji teden po uničujočem potresu, ki je prizadel jugovzhod Turčije in dele Sirije, sporočila, da bo med reševalnimi prizadevanji začasno prekinila svoje operacije v Turčiji.