Revija Reporter
Svet

Zaradi homoseksualcev in posvojitev otrok je moral sesti na sodno klop

A. Ž.

25. jul. 2020 6:00 Osveženo: 8:28 / 25. 7. 2020

Deli na:

Ulrich Kutschera s knjigo Das Gender-Paradoxon (Spolni paradoks).

Profimedia

V Nemčiji je med trenutno najbolj odmevnimi dogodki sojenje profesorju biologije z univerze v Kasslu Ulrichu Kutscheru. Ta naj bi s svojimi izjavami o homoseksualcih in posvojitvi otrok spodbujal nestrpnost, žalil in širil neresnična dejstva.

Vse se je začelo leta 2017, ko je Kutschera za spletni medij kath.net (okrajšava za Katholische nachrichten – Katoliške novice) dejal, da bo, če bo zakonodaja istospolnim parom dovolila posvojitve otrok, šlo v tem primeru za državno spodbujeno pedofilijo in hud primer zlorabe otrok.

Kutschera je istospolne pare tudi opisal kot sterilne, aseksualne erotične dvojice brez zmožnosti razmnoževanja. Zaradi teh izjav in še nekaterih drugih izjav je državno tožilstvo leta 2019 proti njemu vložilo obtožnico, v katerem mu očita spodbujanje nestrpnosti.

Zdaj 65-letni profesor je pred sojenjem  v Kasslu ponovil svoja stališča. »Osrednja točka mojih izjav je dana v dobro otrok,« je dejal nemški novinarski agenciji dpa. V sodni dvorani pa je še pred prihodom sodnika zbranim v dvorani dejal, da njegove izjave temeljijo na znanstvenih spoznanjih.

Na vprašanje sodnika, kakšna je njegov zakonski status, pa je odgovoril, da ima pet otrok z dvema partnericami za razmnoževanje. Kutschera, ki je evolucijski biolog, je svoje nasprotovanje temu, da bi istospolni pari imeli pravico posvojitve otroke, utemeljil tudi s spoznanji evolucijske biologije: »V času evolucije se je med sesalci že pred 150 milijoni let kot najmočnejša vez nasploh izoblikovala vez med otrokom in njegovo materjo.«

Kutschera je postal tarča kritik že leta 2015, ko je dejal, da so raziskave na področju teorije spola neumnost, delo feministične sekte in nekakšna lažna religija.