Mario Galunič Dobra karma

Iskreni Mario Galunič: 'Ženske mojega življenja...

hipiji Svet24.si

Razgnali pripadnike »kulta,« ki so se zbrali ...

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

nakupovanje, trgovina Svet24.si

Trgovine bodo ob nedeljah in dela prostih dneh ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Svet

Zaradi covida-19 v svetu umrlo več kot tisoč medicinskih sester

Deli na:
Zaradi covida-19 v svetu umrlo več kot tisoč medicinskih sester

Foto: Bobo

Zaradi covida-19 je umrlo že več kot tisoč medicinskih sester po celem svetu, je danes sporočil Mednarodni svet medicinskih sester (ICN). Razmere so označili za katastrofalne in kritizirali vlade, ki ne ukrepajo dovolj, da bi zaščitile vse na prvi bojni liniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V poročilu je ICN, ki predstavlja več kot 130 nacionalnih društev medicinskih sester, ugotovil, da je glede na dostopne podatke zaradi covida-19 umrlo več kot tisoč medicinskih sester. V resnici pa je številka verjetno še višja, saj imajo podatke le za 44 držav.

Do 11. avgusta je na primer v Braziliji v povezavi s covidom-19 umrlo 351 medicinskih sester, kar je največ glede na razpoložljive podatke.

Po podatkih nevladne organizacije Amnesty International je sicer do začetka septembra zaradi covida-19 umrlo najmanj 7000 zdravstvenih delavcev.

Predsednica mednarodnega sveta Annette Kennedy je ob predstavitvi poročila danes opozorila, da so medicinske sestre in zdravstveni delavci še naprej izpostavljeni covidu-19 in vsem pridruženim tveganjem, kot so nasilje in duševne bolezni. "Medicinske sestre so podcenjene, premalo plačane in občasno se z njimi ravna, kot da so odvečne. To so škandalozne razmere in ICN poziva vlade, naj jih popravi," je dodala.

V poročilu so še zapisali, da se je v 32 državah do sredine avgusta z novim koronavirusom okužilo več kot 570.000 zdravstvenih delavcev, kar predstavlja okoli deset odstotkov vseh primerov. Sicer pa so opozorili, da ni globalnega sistema beleženja števila medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev, ki so se okužili z novim koronavirusom ali umrli zaradi covida-19.

Loading...