mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zakon o spominu na fojbe

Deli na:
Zakon o spominu na fojbe

Deželni svet Furlanije-Julijske krajine je v sredo sprejel zakon o spominu na fojbe. - Foto: Revija Zarja

Deželni svet Furlanije-Julijske krajine je v sredo sprejel zakon, ki deželni upravi nalaga dodatne ukrepe za negovanje spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Dalmacije, Istre in Reke v času druge svetovne vojne, poroča Primorski dnevnik.

Zakon podpira razpise za šole, pa tudi študije in druge raziskave na temo tega obdobja. Določa tudi sredstva za spominske slovesnosti. Za obdobje od 2019 do 2021 je namenjenih 150.000 evrov, poroča slovenski portal italijanske radiotelevizije Rai.

Sprejemanje zakona je pospremila burna razprava. Zakon je podprlo 27 svetnikov, dva opozicijska svetnika sta bila proti, in sicer svetnik stranke Slovenske skupnosti Igor Gabrovec in Furio Honsell iz liste Open FVG.

Ostali svetniki FJK iz vrst opozicije se glasovanja niso udeležili. Svojo odločitev so utemeljili s tem, da niso želeli postati del politične igre, ki izkorišča trpljenje žrtev tistega obdobja.

Danes bo predvidoma v deželnem svetu potekala še razprava o osnutku državnega zakona, po katerem naj bi zanikanje v primeru fojb postalo kaznivo dejanje.

Italijani se sicer žrtev fojb in eksodusa Italijanov iz Dalmacije, Istre in Reke po letu 1943 od leta 2005 spominjajo tudi z dnevom spomina 10. februarja. Na letošnji tradicionalni slovesnosti pri Bazovici so govorniki pozivali h končanju zanikanja povojnih zločinov, čemur je pritrdil tudi predsednik Italije Sergio Mattarella. Predstavniki slovenskih oblasti so ob tem pozvali k spoštovanju zgodovinskih resnic in žrtev fašizma.